Retete De Gen Feminin

Rețetă de prăjitură Albă ca zăpada sau Lămâița

Prăjitura Albă ca zăpada este cu siguranță unul dintre cele mai apreciate deserturi ale copilăriei noastre. În articol vei găsi reţeta video cât şi descrierea scrisă.

Prăjitura Albă ca zăpada este cu siguranță unul dintre cele mai apreciate deserturi ale copilăriei noastre. În articol vei găsi reţeta video cât şi descrierea scrisă.

Cu o cremă potrivit de dulce și acrișoară, foi coapte pe dosul tăvii și prin înlocuirea amoniului cu praful de copt, am obținut o prăjitură care nu are cum să nu îți fie pe plac. În continuare vă vom prezenta ingredientele și modul de preparare, urmate de rețeta video:

Ingrediente foi prăjitură Albă ca zăpada:

  • 2 ouă mari
  • 60 ml lapte 3,2 % grăsime
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
  • 550 gr faină de tip 000 + 10 gr extra pentru tapetat suprafața de lucru
  • 1 plic praf de copt
  • 220 gr zahăr

Ingrediente cremă prăjitură Albă ca zăpada:

  • 1 l lapte 3,2 % grăsime
  • 120 gr făină de tip 000
  • 150 gr zahăr
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 200 gr unt (82% grăsime)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 100 ml suc de lămâie (proaspăt stors)
  • 1 esență vanilie

Mod de preparare prajitură Albă ca zăpada:

  1. Pentru început vom bate ouăle cu zahărul tos până când se spumează și capătă volum. Trebuie să ne asigurăm că zahărul se dizolvă cât mai bine.
  2. Urmează apoi să adăugăm laptele și amestecăm din nou.
  3. La fel vom proceda și cu uleiul.
  4. Stingem praful de copt cu puțină zeamă de lămâie și amestecăm ușor cu o linguriță, după care îl vom turnam și pe el, peste compoziție. În rețetă originală de Albă ca Zăpada sau Lămâița, veți găsi amoniul pentru prăjituri. Mie personal nu îmi place mirosul acestui aditiv și nici nu îmi face prea bine la stomac, așa că am decis să îl înlocuiesc cu praful de copt. Rezultatul obținut, din punct de vedere a grosimii și texturii foilor este același, însă mirosul este mult mai frumos în cazul prafului de copt.
  5. Vom pune sarea peste faină și apoi o vom încorpora puțin câte puțin, în compoziția lichidă. La început ne vom folosi de un tel, după care vom frământa ușor cu mâna.
  6. După câteva minute de amestecat, vom obține o cocă ușor lipicioasă, așa că o vom transfera pe blatul de lucru pentru a o mai frământa puțin. Pentru a ne fi mai ușor vom pudra suprafața de lucru cu aproximativ 10 gr de făină.
  7. După frământare, aluatul nu trebuie să mai fie lipicios, moment în care îl învelim cu o folie (pentru a nu forma crustă) și îl lăsăm să se odihnească preț de o oră.
  8. În acest timp vom prepara și crema prăjiturii Albă ca zăpada, deoarece avem nevoie ca ea să se răcească înainte de asamblare.
  9. Pentru început punem aproximativ jumătate din cantitatea de lapte la fiert. Procedeul de preparare a cremei este asemănător cu cel al budincii, însă aici nu vom mai adăuga gălbenușuri.
  10. Cât timp se fierbe laptele, vom amesteca făină împreună cu zaharul tos și zahărul vanilat, peste care vom turna restul de lapte. Amestecăm foarte bine cu telul, pentru a nu se forma cocoloașe.
  11. După ce laptele a fiert îl vom turna peste compoziția de mai sus, vom amesteca și îl vom pune din nou la fiert, de data aceasta la foc mic. Lăsăm crema să dea în clocot și avem grijă să amestecăm în tot acest timp, pentru a nu se prinde.
  12. După ce crema s-a fiert, oprim focul și adăugăm coaja rasă de lămâie și sucul proaspăt stors.
  13. Amestecăm din nou și o lăsăm să se răcească. Pentru a nu-și forma crustă, vom pune direct pe ea folie alimentară.
  14. Urmează acum să formăm foile prăjiturii. După o oră de somn de frumusețe, aluatul nostru este gata așa că îl vom împărți în trei părți egale.
  15. Vom tăia 4 hârtii de copt, care să aibă dimensiunea cât dosul tăvii, căci pe ea le vom coace. Vom pune prima bucată de aluat, pudrat cu făină în prealabil, între doi hârtii de copt, și cu ajutorul unui sucitor îl vom tinde. Eu le-am dat o formă pătrată cu latura de 30 de cm.
  16. După ce întindem prima foaie, o înțepam din loc în loc cu o furculiță, după care o așezăm pe dosul unei tăvi și o dăm la copt timp de 7 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 °C. Ca să vă dați seama cum trebuie să arate, foaia de Lămâița trebuie să capete un inel auriu de jur împrejur, semn că este gata. Nu trebuie să o lăsăm să se ardă, deoarece prăjitura trebuie să fie complet albă ca zăpada :). Funcția de coacere folosită la cuptorul electric, este cea normală, fără ventilație (sau inducție) setată pe treapta de sus și pe cea de jos.
  17. La fel vom proceda și cu celelalte două bucăți din aluat.
  18. După ce coacem foile, le lăsăm să se răcească.
  19. La final, după ce crema cât și foile s-au răcit complet, vom asambla prăjitura.
  20. Mai întâi vom bate crema pentru a căpăta o textură cât mai omogenă, după care vom pune și untul și esența de vanilie. Amestecăm din nou, iar la final ne putem ajuta de o spatulă pentru a ne asigura că s-au încorporat toate ingredientele.
  21. Vom pune prima foaie de prăjitură Albă ca zăpadă în tavă (pe al cărei dos le-am copt) tapetată cu multă folie alimentară. Vom pune aproximativ o treime din cremă și o vom întinde bine.
  22. Trebuie să oprim și pentru ultima foaie, deoarece avem nevoie de un suport pe care să se prindă fulgii de cocos.
  23. După ce umplem toate cele trei foi, așa cum spuneam și mai sus, vom presăra din abundență fulgi de cocos. Am folosit aproximativ 50 de gr. Veți mai găsi și variante în care pe ultima foaie nu se pune cremă și se pudrează cu zahărul pudră. Pentru mine prăjitura de Albă ca zăpada care îmi aduce aminte fidel de copilărie este cea îmbrăcată în fulgi de cocos. Zici că este o plapumă ușoară de zăpadă, așa că nu voi renunța niciodată la această variantă, mai ales că îmi place nuca de cocos.
  24. Vom da prăjitura la rece, de preferat peste noapte, însă nu înainte de a-i pune un tocător deasupra şi de a o îmbrăca bine în folia alimentară, pentru a nu prelua mirosul din frigider.
  25. După o noapte de stat în frigider, prăjitura este gata și o puteți servi alături de cei dragi.

Videoclipul ce descrie fidel toate cele de mai sus, este acesta:

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.