Retete De Gen Feminin

Reţetă de găluşte cu prune sau gomboţi, varianta cu mai puţin zahăr

Această reţetă de găluşte cu prune sau gomboţi, este o variantă mai sănătoasă cu mai puţin zahăr şi unt.

Această reţetă de găluşte cu prune sau gomboţi, este o variantă mai sănătoasă cu mai puţin zahăr şi unt.

Ingrediente aluat:

  • 3 cartofi mari fierţi în coajă (după curăţare au rămas aprox. 700 g)
  • 2 ouă întregi
  • 9 linguri faina sau 225 g
  • 5 linguri gris sau 75 g
  • sare

Pentru pesmetul auriu:

  • 6 linguri pesmet sau 150 g
  • 50 g unt
  • 2 linguri zahăr sau 40 g
  • puţină scorţişoară

Extra:

  • apă şi sare pentru fiert

Mod de preparare:

Începem prin a fierbe mai mulţi cartofi albi în coajă. Eu fierb de obicei mai mulţi pentru că îi folosesc şi la alte preparate, cum ar fi salatele. După ce cartofii au fiert îi scurgem de apă şi îi lăsăm să se răcească până devin suportabili la deget.

În continuare topim untul peste care punem apoi pesmetul. Ţinem pe foc până când se rumeneste pesmetul şi amestecăm în tot acest timp. După ce pesmetul s-a rumenit, oprim focul, adăugăm zahărul şi opţional scorţişoară. Amestecăm şi dăm deoparte.

Urmează apoi să curăţăm 3 cartofi mai mari. După curăţare am rămas cu vreo 700 g de cartofi pe care i-am dat pe răzătoarea mică. Adăugăm apoi ouăle, sarea şi amestecăm. Urmează faină, grisul şi amestecăm din nou. Chiar dacă aluatul va rămâne lipicios, nu mai adăugaţi faina sau gris, deoarece îl vom lucra cu mâinile umezite cu apă. Luăm o bucată de aluat şi o întindem în palmele ude. Plasăm apoi câte o prune în mijloc şi apoi o învelim în aluat. Sigilăm bine unde am închis bila pentru a nu pătrunde apa la fierbere. Dacă doriţi puteţi trece prunele prin zahăr, eu le-am lăsat aşa.

După ce am format toate găluştele, le punem pe rând la fiert. Pentru a ne fi uşor să le manevrăm, ne vom ajuta şi aici de palmele umezite bine. Nu aglomeraţi oala cu multe găluşte. Eu fierb de obicei câte 3-4.

Dacă se lipesc de fundul oalei dezlipiţi-le uşor. Găluştele se fierb în funcţie de preferinţe.  Dacă vreţi să rămână prunele întregi, scoateţi-le imediat după ce se ridică la suprafaţă, dacă vreţi ca prunele să fie moi, le mai lăsaţi vreo 5 minute după ce se ridică la suprafaţă.

La final trecem fiecare găluştele prin pesmetul auriu.

În continuare vă las şi videoclipul cu modul de preparare:

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.