Cornuleţele cu smântână şi untură sunt super fragede, foietate şi se menţin aşa zile întregi.
Ingrediente:
- 15 g drojdie proaspătă
- 1 linguriţă zahăr
- 250 g smântână cu 30% grăsime (rece)
- 250 g untură (rece)
- 325-350 g făină tip 000 + extra pentru pudrat suprafaţa de lucru (vreo 3-4 linguri)
- 150 g gem prune (eu am folosit fără zahăr)
- 50 g nucă măcinată
- câteva bucăţi de rahat
- zahăr pudră vanilinat
- puţină sare
Mod de preparare:
Peste 15 g de drojdie proaspătă punem o linguriţă de zahăr şi mărunţim cu o furculiţă.
Adăugăm apoi 250 g de smântână cu 30 % grăsime şi 250 g de untură. Atât smântâna cât şi untura trebuie să fie reci, direct scoase din frigider.
Punem şi un praf de sare şi amestecăm. Urmează apoi să adăugăm făina. Punem la început cam jumătate, după care o adăugăm treptat. Cantitatea poate să difere în funcţie de cât de uscată este făina. Eu folosesc în jur de 325-350 g. Nu frământam aluatul prea mult, ci cât să se încorporeze toate ingredientele. La final trebuie să obţinem un aluat moale, care nu lipeşte la mână. Îl învelim într-o folie şi îl dăm la rece timp de 2-3 ore sau peste noapte.
Pentru umplutură am folosit 150 g de gem de prune pe care l-am amestecat cu 50 g de nucă măcinată. Această cantitate ajunge pentru jumătate din ele pentru că restul le-am umplut cu rahat.
Aşadar, după ce a stat la rece, am tăiat o bucată din aluat şi am întins-o pe planul de lucru bine dat cu făină. Daţi cu multă făină şi pe sucitor pentru ca aluatul este moale şi altfel se va lipi.
Am tăiat capetele şi i-am dat formă de dreptunghi. Am tăiat-o apoi în bucăţi potrivite aşa cum se vede şi în videoclip şi am umplut apoi fiecare bucată cu rahat. Am procedat la fel cu următoarele 2 bucăţi şi am umplut astfel o tavă, pe care am dat-o în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute. Timpul poate să difere în funcție de cuptor așa că dacă observați că încep să se rumenească atunci este semnul că trebuie să le scoateți din cuptor!
Pentru cele cu umplutură de gem am optat pentru forma clasică de cornuleţe. Am umplut încă o tavă pe care am copt-o tot la fel. În total veţi obţine în jur de 50 de cornuleţe, în funcţie de cât de mari le formaţi.
La final după ce mai sunt doar puţin călduţe le dăm prin zahăr pudră vanilinat.
Trebuie să ştiţi că aceste cornuleţe se menţin moi zile întregi aşa că le puteţi prepara chiar şi cu 2-3 zile înaintea evenimentelor la care vreţi să le folosiţi.
Mai jos vă las şi videoclipul cu reţeta filmată pas cu pas.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂