Conform superstiţiilor, nu este recomandat să consumăm carne de pui în noaptea de Revelion, pentru a nu atrage ghinionul în noul an. Se spune că atunci când mănânci carne de pasăre în seara de Revelion, norocul ţi se va împrăştia asemeni pământului răscolit şi aruncat de acestea, aşa că mulţi aleg carnea de peşte.
Despre acesta se spune că aduce succes, deoarece înoată în lung şi în lat, fără a se întoarce niciodată înapoi. O altă superstiţie spune că atunci când mănânci peşte în noaptea de Revelion vei înota prin necazuri, fără a le lăsa să te afecteze în vreun fel, aşa cum înoată peştele prin apă.
Dacă te-ai convins şi vrei să mănânci peşte la trecerea dintre ani, atunci încearcă următoarea reţetă de păstrăv la cuptor cu legume. Este extrem de gustoasă şi se prepară foarte uşor, astfel că vei putea petrece mai mult timp alături de cei dragi.
Ingrediente:
- 1 kg de păstrăv (puteţi alege o cantitate mai mare, în funcţie de câte porţii doriţi să obţineţi);
- 4 roşii;
- 1 lămâie sau 2 lime-uri;
- unt sau ulei de măsline;
- condimente: piper negru, sare, busuioc şi oregano.
Pentru garnitura:
- cartofi;
- legume în mix.
Mod de preparare:
- După ce păstrăvii au fost bine curăţaţi şi spălaţi, se şterg cu un prosop de hârtie.
- Roşiile şi lămâia sau lime-uri se feliază şi se pun în interiorul fiecărui păstrăv (se pot pune şi pe deasupra), după care se condimentează în funcţie de preferinţe.
- Se pun la copt într-o tavă unsă cu unt sau cu ulei de măsline, timp de aproximativ o oră la 180°C. La final, se foloseşte funcţia de convecţie timp de 5 minute, pentru a obţine o crustă crocantă. Pentru cuptoarele obişnuite, fără această funcţie, se setează la final temperatura la 210 grade (şi se mai ţin timp de 8-10 minute), iar pentru cele cu gaz, timpul de coacere trebuie să se întindă până când se rumenesc toţi peştii.
- Garnitura o puteţi realiza fie din cartofi natur, peste care să presăraţi unt cu mărar, fie din legume. Cele congelate cu unt, sunt foarte gustoase şi se prepară rapid în tigaie.
- În reţeta de mai sus, după cum aţi observat, păstrăvii se pune direct la copt, fără a fi înveliţi în folie de aluminiu. Dacă doriţi să recurgeţi la acest procedeu, înveliţi fiecare peşte umplut cu legume, în folie, însă nu înainte de a pune un cubuleţ de unt, pentru a nu se prinde. Introduceţi-l la copt timp de 40 de minute, la 180 °C, după care îndepărtaţi folia de aluminiu, şi mai lăsaţi-l la copt, timp de 25-30 de minute.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂