Indiferent că vorbim despre Sărbătorile de Iarnă sau de Paște, cu toții le așteptăm cu nerăbdare. În aceste momente ne răsfățăm cu bucate alese și ne bucuram din plin de compania celor dragi. Această stare de euforie începe să dispară, atunci când ne aducem aminte de cheltuielile pe care trebuie să le facem, mai ales când nu dispunem de un buget prea generos. Ce este de făcut în această privință?
1. Încearcă să te gândești mai mult la momentele de fericire pe care le trăiești în perioada Sărbătorilor
Noi, romanii, suntem obișnuiți să asociem Sărbătorile cu mesele îmbelșugate, și începem să ne întristăm atunci când realizăm că nu avem suficienți bani pentru a ne cumpăra tot ce ne dorim. Cel mai important lucru este să încercăm să vedem cât mai mult din partea bună a lucrurilor, și să nu ne deznădăjduim atât de ușor, când vedem că bănuții rămași pentru Sărbători (după plate nesfârșitelor facturi) sunt mult mai puțin decât ne-am fi așteptat.
În astfel de momente, importante sunt clipele petrecute alături de cei dragi, și nu felul în care arată preparatele așezate pe masă. Așadar, haideți să încercăm să ne bucurăm din suflet, când ne vedem copiii întorși acasă (din țară, din străinătate), rudele, prietenii și să nu ne mai facem griji atât de multe griji în privința banilor.
2. Cumpătarea este o altă soluție
O altă problemă la nivel mondial o reprezintă mâncarea aruncată. Și noi, romanii, ne încadrăm cu ușurință în această categorie, deoarece ne place ca atunci când mergem la cumpărături, să umplem cărucioarele (parcă ne este și rușine să ieșim cu un coș pe jumătate gol în prag de sărbătoare). Pentru a putea să îți pregătești o masă de Sărbători cu bani puțin, încearcă să achiziționezi doar alimentele de care ai cu adevărat nevoie și calculează-le în funcție de porțiile pe care trebuie să le pregătești. Nu își are rostul (mai ales dacă ai probleme cu banii) să cumperi alimente perisabile, doar de dragul de a fi cât mai mult pe masă, deoarece vei risca să arunci, la propriu, banii la gunoi.
3. Planifică-ți meniul din timp și adaptează rețele
Stabilește clar meniul, cu cel puțin o săptămână înainte, și vezi dacă reușești să te încadrezi în buget. În acest fel vei reuși să îl adaptezi în funcție de posibilitățile tale.
4. Urmărește reducerile de prețuri
Chiar dacă poate fi obositor să urmărești toate reducerile, trebuie să știi că în acest fel vei face economii serioase. Trebuie să mai ții cont de faptul că un produs aflat la reducere, nu înseamnă neapărat că se apropie de expirare (așa cum consideră mulți eronat), ci face pur și simplu parte din promoția magazinului respectiv. Nu ezita să cumperi mărcile proprii ale magazinelor, deoarece un preț mai mic nu înseamnă neapărat o calitate îndoielnică.
5. Fă-ți o listă când mergi la cumpărături
Lista te va ajuta să te concentrezi pe alimentele principale de care ai nevoie, și te va distrage de la „ispitele” de care s-ar putea să nici nu ai nevoie.
6. Mănâncă echilibrat
Poate sună ciudat acest sfat, însă dacă vei alege să mănânci echilibrat, și nu dublu în comparație cu o zi normală, vei vedea că nu trebuie să dispui de un buget prea mare pentru masa de Sărbători.
7. Organizează o masă cu prietenii, la comun, în care fiecare să contribuie cu un preparat (sau cu bani)
O altă metodă de a pregăti o masă de Sărbători cu bani puțini este să organizezi o petrecere în care fiecare invitat să aducă ceva. Puteți stabili din timp ce trebuie să aducă fiecare, pentru a nu va trezi cu un surplus la o anumită categorie de mâncăruri. O alte metodă este să strângeți bani și să faceți cumpărăturile împreună.
În concluzie, nu trebuie să uităm că bogăția Sărbătorilor se referă de fapt la acele momente de fericite petrecute alături de cei dragi și nu la numărul de bucate de pe masă. Dacă ne-am regăsi fericirea în hrană nu am mai ajunge sa o aruncăm în cantități atât de mari.
La final, să nu uităm și de cei greu încercați de soartă și să le aducem măcar o clipă de bucurie…
Sursa foto: littlelessy.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂