Relatii

Ce nu ai voie să faci de Dragobete: superstiții și tradiții

Nu vom lăsa ca Dragobetele sau Cupidonul nostru românesc să fie umbrit de occidentalul Valentine’s day și astfel vă vom prezenta cele mai frumoase tradiții ale acestei zi de sărbătorire a iubirii.

Nu vom lăsa ca Dragobetele sau Cupidonul nostru românesc să fie umbrit de occidentalul Valentine's day și astfel vă vom prezenta cele mai frumoase tradiții ale acestei zi de sărbătorire a iubirii.

Se spune că Dragobete, fiul Dochiei, a fost un personaj preluat de la vechii daci și ulterior a fost numit protector al tinereții și al iubirii. Acesta era un bărbat chipeș, vesel și cu o mare putere de seducție și tocmai din acest motiv numele său este sinonim cu dragostea. Iată care sunt tradițiile de Dragobete:

În vremurile străvechi tinerii se îmbrăcau cu cele mai frumoase straie și mergeau la cules de flori de primăvară. Acest ritual de cules al florilor mai purta denumirea de „zburătorit”. La întoarcere fetele alergau spre sat, în timp ce flăcăii veneau după ele să le sărute. De aici vine și expresia „Dragobetele sărută fetele!”. Cuplurile astfel rezultate se considerau a fi logodite, urmând ca mai spre seară relația lor să fie anunțată rudelor și comunității în care trăiau. În acest fel oamenii știu pentru câte nunți trebuie să se pregătească.

Dacă vremea era urâtă tinerii nu mai mergeau la cules de flori ci se adunau într-o casă „ca să facă Dragobete”. Aici petreceau și legau prietenii pe viață.

O altă tradiție spune că ajunul Dragobetelui este asemănător cu cel al Bobotezei și astfel fetele nemăritate trebuie să-și pună o crenguță de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

De Dragobete gospodarii nu munceau ci petreceau asemeni sărbătorilor obișnuite. În această zi era permisă doar curățenia despre care se spunea că aduce doar prosperitate și noroc!

Bătrânii mai considerau că în această zi păsările își alegeau perechea pe viață și că Dragobetele le oficia nunțile în cer. De aici îi mai vine și denumirea de „Logodnicul Păsărilor”. Sacrificarea animalelor era interzisă în această zi.

În ziua de Dragobete nu avem voie să plângem. Cuplurile care se ceartă în această zi, vor avea parte doar de conflicte. Tradițiile spun că lacrimile vărsate pe 24 februarie, aduc doar necazuri și tristețe în următoarele luni. Dragobetele trebuie să fie sinonim cu bucuria ce ne-o aduce primăvara și cu iubirea, așa că azi nu ai voie să nu zâmbești și să nu îți săruți partenerul! Veți avea parte de armonie în relație tot anul!

Foto: www.cunoastelumea.ro

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.