Relatii

Carmen Stănescu: “Un popor este civilizat atunci când își respectă bătrânii”

Nu uita că peste 20-30 de ani nici tu nu o să mai fii în floarea vieții.

Nu uita că peste 20-30 de ani nici tu nu o să mai fii în floarea vieții.

Actrița Carmen Stănescu a împlinit de curând venerabila vârsta de 91 de ani. Acești ani și i-a trăit cu decență, distincție și eleganţă. Nu îi este probabil prea ușor să își ducă primăverile într-o țară în care bătrânii sunt tratați cu repulsie. Din păcate, tinerii, adulții, unii medici, nu mai văd în ghioceii albi un semn de înțelepciune, ci unul de dispreț. A fi bătrân în România înseamnă să îți duci cu greu traiul de pe o zi pe alta, fiecare moment ajungând să fie o luptă pentru supraviețuire. Bătrânii de prin sate, sau aziluri, uitați de copiii care îi văd drept o povară, ajung de cele mai multe ori să se roage la Dumnezeu să îi ia mai repede de pe pământ.

Când se întâmplă inevitabilul, moștenitorii își aduc totuși aminte că parcă ar avea ceva de moștenit de pe urma celor uitați cu anii. Astfel de cazuri revoltătoare sunt frecvent întâlnite în azilurile de bătrâni, la cazurile sociale. Bătrânii lăsați de izbeliște, în grija Statului, sfârșesc plini de mâhnire și cu sufletul rupt în două, ajungând inclusiv, să fie îngropați din milă. După ce florile au crescut deja pe morminte lor, încep să apară și urmașii pentru a-și revendica moștenirea. Aceasta este societatea în care trăim.

De ce crezi că au bătrânii o atitudine atât de ostilă?

Imaginează-ți cum te vei simți și tu, atunci când vei ajunge la vârsta lor, și vei avea o pensie din care nu îți va ajunge să îți cumperi medicamente, să îți plătești utilitățile, să îți cumperi mâncare, de haine noi nici nu se mai pune problema…Crezi că tu vei avea un viitor mai bun? Poate nici ție nu îți ajung banii pentru a-ți platii datoriile, însă ești încă în puteri. Nu au apărut durerile și încă simți că poți muta munții din loc.

De ce trebuie să învățăm să ne respectăm, din nou, bătrânii?

Îți voi oferi nişte răspunsuri extrem de simple: pentru că au muncit toată viața și nu au trăit din ajutoare sociale și din mila statului. Tot ce vezi acum: uzine, fabrici (mă rog, ce a mai rămas din ele) este clădit din mâinile lor, acum ridate și tremurânde.

Voi încheia cu vorbele de o mare înțelepciune ale actriței Carmen Stănescu, oferite pentru Adevărul.ro: „Ne urâm unii pe alţii, aşa cum niciodată nu s-a întâmplat. Un popor e civilizat când îşi respectă bătrânii“.

P.S.: Nu am putut trece peste fapta bună a lui Bobiţă (de la Antract):

„De azi am un nou prieten! Îl cheamă Raducanu și are 91 de ani! L-am întâlnit pe una din străzile râmnicului într-o căldură de 36 de grade stând pe o bordură sub o umbrela ponosită cu o găină pe un scaun. M-am dat jos din mașină m-am îndreptat spre el și l-am întrebat ce face acolo la vârsta lui în căldura insuportabila de afara (postarea fiind din 31 iulie)? Mi-a răspuns cu o voce vlăguită ca vinde găină ca sa își cumpere medicamente… Dorea 20 de lei pe orătanie…I-am oferit eu cei 20 de lei cu condiția sa accepte sa păstreze găina și sa mă lase sa îl ajut sa ajungă acasă. A acceptat cumva mirat ca primește banii ceruți pe găină și va rămâne și cu găina, dar ce m-a impresionat pana la lacrimi a fost gestul sau imediat după ce a înțeles ce s-a întâmplat cu el… A mângâiat găină pe creștet și a zis „Hai ca mergem acasa”! L-am condus pana acasă ajutându-l cu scăunelul și cu umbrela și i-am promis că până ce Dumnezeu va hotărî să îl ia de pe aceasta lume am sa am grija sa nu ii lipsească nimic! De aceea va rog și pe voi prietenii mei care veți fi impresionați de această poveste de viaţă să ii facem acestui OM bătrânețile mai frumoase și dacă doriți să îl ajutați vă rog să îmi cereți adresa în privat și sunt convins ca niște fructe, iaurturi, lapte, pâine, zahar și alte produse ce pot fi mâncate fără efortul de a fi gătite i-ar prinde bine. Poate chiar și sume mici de bani pentru medicamentele de care are nevoie cred ca v-ar da tuturor sentimentul ca aţi făcut un gest creștinesc față de un OM ce cu demnitate își trăiește restul zilelor din această viață.”.

Iată şi poza cu cei doi preluată de pe profilul de Facebook al artistului:

Sursă foto copertă: www.livearad.ro.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.