Chiar dacă mulți dintre noi considerăm că succesul în carieră, în România, este mai degrabă un mit, lucrurile nu stau chiar atât de prost. Totul ține doar de felul în care tu alegi să privești lucrurile. Putem afirma că lumea se împarte în două: cea care vede partea plină a unui pahar umplut doar pe jumătate, și cea care vede partea goală. Acum, doar tu decizi din ce categorie faci parte. În continuare îți vom prezenta câțiva pași care te vor face să vezi cu alți ochi obținerea succesului în carieră:
1. Nu-ți pleci capul în faţa patronilor
Cuvântul patron îți spune tot, nu? Da, din nefericire în România abuzurile emoționale la locul de muncă sunt tot mai des întâlnite. Încă nu am scăpat de acea politică de mult apusă în care ordinea, disciplina și respectul se câștigă cu bățul. Ceea ce acești patroni nu vor înţelege niciodată este că prin teroare vor câștiga doar ordine și disciplină, dar niciodată respectul unui angajat. Dacă tu vei alege să nu-ți lași orgoliul călcat în picioare de astfel de specimene, ești pe drumul cel bun. Oricum nu vei putea avea niciodată succes într-o companie, în care ești privit/ă cu dispreț și de care patronul consideră că se poate dezice în orice moment. Din păcate această mentalitate este susţinută în mod constant de noi, pentru că nu avem curajul să fim uniți în fața nedreptăţilor de la locul de muncă.
Chiar dacă unul îndrăznește să nu-și mai plece capul în fața lor și este demis, alte câteva zeci așteaptă să îi ia locul. Disperarea găsirii unui loc de muncă este în continuă creştere, iar asta se întâmplă tot din cauza noastră, deoarece acceptăm condiții umilitoare de muncă şi astfel ne scădem standardele (şi implicit salariile). Nu ne întrebăm de ce anumite firme își reînnoiesc anunțurile de angajare, poate chiar și lunar, și ne bucurăm când ne aleg pe noi la interviuri, de parcă ne-ar fi pus Dumnezeu mana în cap! Nu ne întrebam din ce motiv le pleacă sau își concediază oamenii, și considerăm că nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva. Dacă și tu ai aceeași mentalitate, este momentul să ți-o schimbi! Nu vei avea niciodată succes în carieră și vei sclavagi până la adânci bătrâneți!
2. Nu te sperie ideea de nou
Din cele de mai sus ai desprins ideea clară a demnității pe care trebuie să o ai în faţa angajatorilor sau a șefilor. Nu trebuie să cazi însă în extreme și să îngroși rândurile romanilor pentru care nu se potrivește niciun job, și totul este demnitatea lor. Dacă nu ai experiență, poți accepta și internshipuri neplătite sau proiecte de voluntariat, deoarece vor cântări în curriculum vitae și te vor ajuta să treci de acest mare impediment. Da, chiar dacă tocmai ai ieșit de pe băncile facultății, angajatorii vor să ai experiență în câmpul muncii…Nu mă întreba de ce, deoarece și pe mine mă depășește această condiţie ipocrită. Nu trebuie să te sperie niciodată ideea de nou, mai ales atunci când vrei să îți schimbi un job. Pe lângă teamă de a rămâne fără banii, ideea de nou îi sperie pe mulți dintre cei care se află într-o situație deplorabilă la locul de muncă și aleg să se complacă în ea. Așadar, tu trebuie să îți faci curaj și să privește ideea unui nou început cu alți ochi. Succesul nu va înceta să-ți iasă în cale! Ai să-mi dai dreptate!
3. Investești în tine
Să zicem că tu faci parte din rândul norocoșilor care au un loc de muncă decent și chiar sunt apreciați de superiori pentru profesionalismul de care dau dovadă. Utopic mai sună, nu? 🙂 Chiar dacă ești persoana potrivită la locul potrivit, trebuie să ai grijă să înveșteți în permanență în tine. Doar în acest fel vei avea succes și cel mai important, vei fi la curent cu toate noutățile din domeniul în care-ți desfășori activitatea.
La final, nu uita că pentru a avea succes nu trebuie să calci pe cadavre (în special pe cele ale colegilor). Învață să fii acel om de încredere, la care cu toții pot apela și pe care se pot baza. Munca în echipă trebuie să vă unească şi nu să vă dezbine!
„Cea mai mare victorie nu este să nu cazi niciodată, ci să te ridici de fiecare dată când ai căzut”. – Confucius.
Foto: pixabay.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂