Frumusete

Cum să-ți prepari singură demachiantul acasă

În acest articol veți găsi 3 rețete de demachiante bazate doar pe produse naturale, ideale pentru tenul uscat.

În acest articol veți găsi 3 rețete de demachiante bazate doar pe produse naturale, ideale pentru tenul uscat.

Înainte de a începe prezentarea propriu-zisă a retetelor, haideți să vedem prin ce se caracterizează tenul uscat. Tenul uscat parcă „strânge” asemeni unui pantof cu o mărime mai mică. Acesta are o textură fragilă, delicată, subțire și din nefericire, tinde să îmbătrânească mai repede decât celelalte tipuri de ten. Aici ridurile de expresie își fac apariția mut mai timpuriu.

Tenul uscat este de două tipuri: ten alipic (ce se caracterizează prin lipsa de sebum) și ten deshidratat (se caracterizează prin lipsa de apă). Acest tip de ten trebuie ferit de produsele care usucă și mai tare. Așadar, apelează la produsele naturale care îi sporesc umiditatea și îl ajută să se înmoaie.
Cele mai indicate plante pentru tenul uscat sunt: mușețelul, nalba, socul, violetele, trandafirul, crinul și florile de portocal.

În cele ce urmează va voi prezenta trei rețete de demachiante, care acționează foarte blând asupra tenului uscat și care chiar îl hidratează și calmează:

1. Demachiant pe bază de mușețel și lapte

Învață cum să îți prepari singură demachiantul acasă - pentru ten uscat

Ingrediente:

 • 25 g flori de mușețel uscate;
 • 125 ml de lapte integral.

Mod de preparare și utilizare:

Este de preferat să încercați să folosiți produsele cât mai naturale, mai ales că la noi în țară, mușețelul se găsește din abundență.
Puneți laptele la fiert împreună cu florile de mușețel. Lăsați-le pe foc până se încălzește bine laptele (aproximativ 10 minute), dar aveți grijă să nu dea în clocot! Luați vasul de pe foc și lăsați-l la infuzat timp de 2 ore. La final se strecoară amestecul, și se utilizează asemeni unui demachiant normal. Nu se lăsă pe față, ci se clătește cu apă călduță. Acest demachiant se poate păstra la frigider timp de o săptămână.

2. Demachiant pe bază de mușcate

Învață cum să îți prepari singură demachiantul acasă - pentru ten uscat

Ingrediente:

 • 75 ml ulei de măsline extravirgin;
 • 10 g ceară de albine rasă;
 • 12 frunze proaspete de mușcată;
 • 10 picături de ulei esențial de mușcată (geranium).

Mod de preparare și utilizare:

Se pune uleiul fie pe baie de aburi, fie la foc mic. După ce s-a încălzit se adăugă ceara. Se pun frunzele de mușcată  într-un vas de sticlă rezistent la căldură, cu capac etanș. După ce s-a topit ceara în ulei se adăugă în acest vas, peste frunzele de mușcată . Închideți bine vasul și lăsați-l la infuzat timp de trei săptămâni. După acest timp, se scoate amestecul din borcan și se încălzește la baie de aburi. După ce se răcește puțin, se adaugă cele 10 picături de ulei esențial de mușcată  și se amestecă foarte bine. Se depozitează într-un recipient curat și se folosește la demachiere prin masaj, apoi se șterge cu discuri demachiante înmuiate în apă călduță. Se repetă procedeul până când fața este complet curată.

3. Demachiant pe bază de coajă de portocală și petale de crini

Învață cum să îți prepari singură demachiantul acasă - pentru ten uscat

Acest demachiant mai poartă denumirea și de „Secretul lui Nefertiti”.

Ingrediente:

 • 50 ml ulei de migdale;
 • 20 g lanolina;
 • 20 g faină de ovăz;
 • 1 linguriță coaja rasă de portocală;
 • 10 petale de crini.

Mod de preparare și utilizare:

Se amestecă bine uleiul de migdale cu lanolina, faina de ovăz, coaja rasă de portocale și petalele de crin (care se toacă cât mai mărunt). Acest demachiant se aplică pe față umedă, prin mișcări circulare. La final, se clătește cu apă călduță.

În afară de aceste rețete, dacă aveți tenul uscat, puteți să folosiți și uleiuri vegetale la demachiere. Se adăugă câteva picături de ulei de măsline, argan, etc, pe un disc demachiant și se curăța bine toată fața. Pe lângă faptul că vă va îndepărta toate impuritățile și machiajul, tenul se va hidrata și va rămâne catifelat.

Atenție! Dacă nu ai mai aplicat niciodată pe față, unul din componentele descrise în rețetele de mai sus, mai întâi testează produsul respectiv pe o suprafață mică. În acest fel vei scăpa de neplăcerile cauzate de eventualele alergii.

Sursa: Cartea „Elixire de frumusețe”, Bibilioteca „Formula AS”.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.