Tot mai multe persoane, fie ele copii sau adulți, ajung să sufere de acnee și în ciuda faptului că folosesc tot felul de tratamente, rezultatele nu apar prea ușor.
Cauzele apariției acneei:
- prima cauză este pubertatea, care provoacă apariția acneei în cazul a peste 50 % din adolescenți, însă nici adulții nu scapă de aceasta, fiind afectați în proporție de 5%;
- factori genetici;
- factori endocrini sau dezechilibrările hormonale (din acest motiv multe femei fac acnee înainte de menstruație);
- excesul de sebum (în cazul tenului gras, însă persoanele cu acest tip de ten au avantajul de a nu face riduri timpuriu);
- igiena necorespunzătoare;
- alimentația nesănătoasă bazată pe junk food și mai puțin pe fructe și legume.
Metode de prevenire a apariției acneei:
Înainte de enumerarea remediilor propriu-zise, trebuie să ținem cont de următoarele sfaturi, dacă dorim să obținem cele mai bune rezultate:
- o atenție sporită trebuie acordată igienei feţei și a mâinilor (trebuie să evităm pe cât posibil să punem mâna pe față);
- la polul opus se afla igiena prea drastică, iar persoanele care cad în această extremă sunt la fel de predispuse să facă acnee, deoarece tenul lor devine foarte sensibil. Prin spălarea excesivă a feței, nu facem altceva decât îi reducem puterea de a lupta cu bacteriile din praful și mediul poluat, favorizând astfel apariția acneei;
- încercați să eviți pe cât posibil stresul, deoarece acesta favorizează apariția acneei pe sistem nervos;
- adoptați o dietă cât mai sănătoasă și evitați zahărul, alimentele grase, prăjite;
- dacă vedeți că acneea persistă apelați la un medic dermatolog sau endocrin pentru a vă prescrie un tratament corespunzător.
Remedii naturiste contra acneei:
1. Masca de miere și scorțișoară
Mierea și scorțișoară sunt renumite pentru proprietățile sale puternic antimicrobiene, ceea ce le face ideale în lupta cu acneea. Acest tip de mască este foarte eficientă în cazul acneei apărute înainte de menstruație. Ingredientele se folosesc în proporții egale care se amestecă foarte bine și se pun în frigider. Este de preferat să faceți acest lucru seara înainte de culcare, pentru a lăsa masca la rece toată noaptea, urmând să o folosiți a doua zi. Se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de câteva minute, apoi se clătește cu apă caldă.
2. Loțiune din suc de varză
Aceasta loțiune se prepară din varza rasă și stoarsă cât mai bine. Se aplică sub formă de cataplasme pe zonele inflamate.
3. Suc de lămâie și usturoi
Pentru acest remediu aveți nevoie de 1-2 lingurițe de zeamă proaspătă de lămâie și de 1 cățel de usturoi. Se taie usturoiul în 2 și se folosește pentru masarea ușoară a zonelor afectate de acnee. Se lasă să se usuce timp de câteva secundă, după care se tamponează zona respectivă cu suc de lămâie. După 15 minute vă puteți clăti cu apă călduță. S-ar putea să aveți o senzație de mâncărime în locul pe care ați aplicat acest remediu, așa că evitați să vă scărpinați.
4. Iaurt natural
Iaurtul ne ajută să scăpăm de acnee și ne face pielea să arate tot timpul fresh. Pentru beneficii maxime, încercați să folosiți doar iaurt natural (este ideal cel făcut în casă). Se aplică iaurtul pe toată fața și se lasă să acționeze timp de 20 de minute. La final se îndepărtează cu apă caldă.
5. Scrub din ulei de măsline și zahăr brun
Uleiul de măsline este foarte eficient în tratarea urmelor lăsată de acnee. Combinat cu zahărul brun, obținem efecte maxime. Se folosește ¼ ceașcă de ulei de măsline, peste care se adăugă zahărul brun. Cantitatea de zahăr diferă în funcție de mărimea ceștii folosite (trebuie să puneți suficient cât să obțineți textura unui scrub). Se aplică pe față, prin mișcări blânde și circulare, și se lasă să acționeze timp de 15 minute. La final se clătește cu apă călduță. Acest scrub este ideal și pentru tenul uscat.
6. Uleiul de cocos
Uleiul de nucă de cocos este ideal în tot ce ține de înfrumusețare: păr, ten, unghii. Acesta se poate folosi pe post de cremă în lupta cu acneea sau ca și demachiant. Se aplică pe dischetele demachiante și se întinde pe toată fața. Avantajul acestui tip de ulei este că nu lasă urme inestetice de ulei, deoarece se absoarbe foarte ușor în piele.
7. Ceaiuri contra acneei
- ceai din trei frați pătați;
- ceai din rădăcină de brusture;
- ceai de păpădie;
- ceai de galbenele;
- ceai din conuri de hamei.
8. Remedii homemade: bicarbonatul de sodiu și aspirina
Să nu uităm însă nici de bicarbonatul de sodiu și de aspirină, care fac minuni contra acneei.
Bicarbonatul de sodiu se combină cu puțină apă, cât să obțineți o pastă și se aplică pe față prin mișcări circulare. Se lasă să acționeze timp de câteva minute, după care se clătește bine cu apă călduță.
Aspirină se pisează bine și se folosește asemeni bicarbonatului.
Sfat: Dacă nu ați mai folosit până acum remediile de mai sus, aplicați la început o cantitate mică și așteptați timp de câteva minute pentru a vedea dacă vă apăr alergii.
Vă mulțumim de vizită și vă mai așteptăm cu drag!
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂