Diverse

Prajitură cu iaurt grecesc, căpşuni şi bezea

Această prăjitură este acrișoară de la iaurt, parfumată de la căpșuni și atât de fragedă încât se topește în gură. Iată cât de ușor se prepară!

Această prăjitură este acrișoară de la iaurt, parfumată de la căpșuni și atât de fragedă încât se topește în gură. Iată cât de ușor se prepară!

Această prăjitură este acrișoară de la iaurt, parfumată de la căpșuni și atât de fragedă încât se topește în gură. Iată cât de ușor se prepară!

Ingrediente aluat:

  • 4 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • 140 g unt topit și răcit cu 82% grăsime
  • coajă de lămâie sau portocală
  • 275 g faina tip 650
  • 1 lingura esența de vanilie

Ingrediente cremă iaurt:

  • 600 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • coajă de lămâie sau portocală

Ingrediente bezea:

  • 4 albușuri
  • 80 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • zeamă de lămâie
  • un praf de sare

Extra:

aproximativ 10 căpșuni

Mod de preparare:

Începem rețeta prin a amesteca 4 gălbenușuri cu 50 g de zahăr și un praf de sare.

Amestecăm până când gălbenușurile se deschid la culoare după care adăugăm 140 g de unt topit și răcit. Urmează apoi să adăugăm coajă de lămâie sau portocală și o lingură de esență de vanilie.

La final adăugăm treptat 275 g de făină de tip 650. Trebuie să obținem un aluat cu o consistenţă ca de plastilină. S-ar putea să difere cantitatea de făină în funcție de tipul folosit și de mărimea ouălor așa că adăugați-o treptat și dacă simțiți ca aluatul are consistenţă ca de plastilină, dar mai aveți puțină faina vă opriți, dacă este prea moale și ați terminat faină, mai adăugați în plus câte o linguriță până când aluatul ajunge la consistența potrivită.

La final întindem aluatul într-o tavă unsă cu unt. Puteți pune și hârtie de copt. Tava mea are dimensiunea de 26×26 de cm. După ce întindem aluatul îl dăm la congelator timp de 10-15 minute.

Între timp peste 600 g de iaurt grecesc cu 10% grăsime  punem 100 g de zahăr, 2 ouă, o lingură de esență de vanilie și coajă de lămâie sau portocala. Amestecăm și cremă de iaurt este gata.

După ce aluatul a stat la rece îi facem câteva găuri cu furculița. Punem crema de iaurt, o întindem bine, și apoi adăugăm felii de căpșuni.

Dăm prăjitura la copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, neventilat, treaptă sus și jos timp de aproximativ 45 de minute sau până când se rumenește bine pe margini.

În ultimele 5 minute de coacere preparăm bezeaua din 4 albușuri peste care adăugăm puțină zeamă de lămâie și un praf de sare. Batem albușurile până se spumează după care adăugăm 80 g de zahăr pudră cu aromă de vanilie. Amestecăm din nou până când obținem compoziția pentru bezea.

După ce timpul de coacere s-a scurs și prăjitura s-a rumenit pe margini, adăugăm bezeaua pe deasupra. O întindeți și o puteți lăsa așa sau îi puteți face model cu lingura sau furculita.

Dăm din nou prăjitura la copt la aceeași temperatură timp de 7-8 minute sau până când bezeaua începe să se rumenească pe deasupra!

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Un comentariu

  1. Rodica

    Îmi place sa experimentez noi rețete!Aceasta este pe înțelesul tuturor sigur e savuroasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.