În ciuda faptului că avansarea tehnologiei ar trebui să ne ajute să ne desfășurăm activitățile mai repede, suntem tot mai acaparați de tot ce ține de gadgeturi și electronice. Lumea virtuală devine tot mai des un refugiu pentru mulți dintre noi și astfel ajungem să nu conștientizăm cât de dependenți suntem de fapt de aceasta! Cel mai grav este ca și copiii sunt atrași de această mreajă a tehnologiei!
Dacă răspunsurile la următoarele întrebări sunt majoritatea negative, ar trebui să îți pui un semn de întrebare:
– Ai putea să reziști o lună fără Facebook?
– Poți rezista fără să îți verifici telefonul atunci când ești la teatru, cinema, etc?
– Poți rezista o săptămână fără conexiune la internet?
– Poți rezista o săptămână fără TV?
Acestea nu sunt singurele întrebări la care ar trebui să te gândești. Semnele de dependență se pot manifesta în mai multe feluri:
- alegi să le comunici veștile importante prietenilor, prin intermediul mediilor de socializare;
- postezi excesiv poze cu tine sau cu toate activitățile pe care le desfășori;
- atunci când ieși în oraș sau la diferite evenimente îți petreci o bună parte din timp în mediul online;
- în pauzele de la job în loc să te odihnești sau să mănânci, alegi să navighezi pe internet;
- atunci când vrei să te odihnești alegi tot tehnologia: te uiți la filme, admiri poze în mediul online etc.
Care care sunt pericolele dependenței de tehnologie?
Dependența de tehnologie în special de internet, este foarte periculoasă atât pentru adulți dar mai ales pentru copii și adolescenți. Aceștia din urmă, datorită transformărilor hormonale prin care trec, sunt mult mai vulnerabili în fața atacurilor primite în mediul online. Știm cu toții că pe internet, sălășluiesc tot felul de indivizi care au ca hobby jignirea. În ciuda faptului că nu se vede pericolul ascuns în astfel de comportamente, și nu se iau măsuri mai drastice de cenzurare a unor astfel de persoane, jignirile din mediul online ne afectează la fel de mult ca cele din realitate. Mulți ajung chiar să-și pună capăt zilelor datorită ofenselor repetate.
Persoanele dependente de tehnologie, devin tot mai introvertite, nefiind capabile să mai comunice și întâmpină probleme în găsirea unui job sau nu reușesc să se facă înțeleși. Goana după like-uri naște monștrii! Vanitatea, narcisismul și ego-ul sunt intens hrănite de miile de like-uri pe care mulți doresc să le primească în mediul online. Din nefericire unele persoane ajung să se pună în ipostaze total nefericite doar pentru a primi astfel de aprecieri.
Persoanele dependente de facebook și care obișnuiesc să-și posteze toți pașii făcuți de-a lungul unei zile, pot cădea pradă hoților. Munca acestora este foarte mult ușurată datorită acestor precizări. Poate ai crede că un profil privat te ferește de astfel de persoane, însă nu te poți baza pe asta!
Ultimul aspect la care trebuie să facem referire, este poate cel mai important: petreceți mai mult timp alături de cei dragi! Atunci când faceți acest lucru, renunțați la telefoane, la tv și la pc. Pur și simplu ascultați-vă, râdeți și bucurați-vă de momentele frumoase pe care le petreceți împreună. Viața este scurtă și în ciuda faptului că se crede că tehnologia ne aduce mai aproape și ne ține la curent cu tot ce facem, de fapt ne îndepărtează…
Sursa foto: cdn2.blisstree.com & Youtube.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂