Dacă ai avea posibilitatea să alegi între bani și fericire, ce ai alege? Răspunsul oferit nu îl voi putea auzi, deoarece nu ne aflăm într-un dialog direct. Ceea ce sper eu, în schimb, este că îți vei răspunde în sinea ta că îți dorești să fii fericit/ă. Poate vei spune că „Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin!”. Dacă ar fi să credeam că această expresie populară este una adevărată, atunci de ce și oamenii bogați sunt nefericiți? Iată care sunt obiceiurile zilnice care ne sporesc nefericirea şi cum scăpăm de ele:
1. Ne dorim să fim mai bogați
Poate vei spune că este și normal să îți dorești asta, deoarece locuiești într-o țară mai săracă în comparație cu suratele ei din Uniunea Europeană. Poate chiar te gândești, tot mai des, să pleci peste hotare pentru un trai mai bun. Crezi că acolo vei fi mai fericit/ă? De ce toți romanii noștri ce încearcă să își facă un viitor mai bun printre străini, se declară nefericiți și dorul de „acasă” îi macină? Nu ar trebui să fie mai fericiți căci câștigă mai mulți bani? Răspunsul nu este întotdeauna unul afirmativ, așa că se pare că totuși banii nu aduc fericirea. Dacă ar fi adevărată această expresie, toții magnații lumii ar fi cei mai fericiți iar locuitorii celor mai sărace ţări ar fi tot timpul triști. Situația paradoxală este că lucruri stau total opus: un african sărac lipit pământului are puterea de a zâmbi mult mai des și se mulțumește cu ce are, în schimb ce un bogătaș își macină viața cu gândurile distructive de mărire sau de menținere a averii.
2. Pe tine ce te face cu adevărat să fii fericit/ă?
După cum am observat mai sus, se pare că nu banii sunt adevărata cheie a fericirii. Așadar, revenim la întrebarea din subtitlu: Pe tine ce te face cu adevărat fericit/ă? Oferă-ți un răspuns sincer la această întrebare. Dacă nu ai nicio variantă care să te mulțumească, gândește-te atunci la ce îți produce nefericire. Reușind să identifici sursa de nemulțumire ești la un pas către fericire, deoarece vei știi ce schimbări să faci. Să zicem că te nemulțumește locul de muncă (ești neîndreptățit/ă constant, stresul te macină și banii nu sunt corelați cu munca depusă), ce te reține să îl schimbi? Poate vei spune că este destul de dificil să îți găsești ceva mai bun în altă parte, însă trebuie să îți treci în balanță avantajele și dezavantajele rămânerii tale la aceeași firmă. Dacă balanța înclină drastic spre dezavantaje, ar fi mai bine să te gândești serios la o schimbare.
3. Urmează-ți visele
Acum că ai descoperit ce te face (sau nu) fericit/ă este momentul să faci ceva în această privință. Când a fost ultima oară când ți-ai urmat visele? Când ți-ai propus ceva și nu te-ai lăsat până nu ți-ai dus dorința la îndeplinire? Nu cumva pesimismul și neîncrederea în forțele proprii, te-au făcut să nu îți mai dorești nimic de la viață, să nu mai ai niciun țel de atins? Dacă da, atunci trebuie să faci ceva în această privință! Și dacă tot ai intrat pe site-ul meu și mi-ai acordat câteva minute din timpul tău prețios, te sfătuiesc să îți iei chiar acum un pix și o foaie și să-ți notezi un țel, o sarcină, pe care vrei să o duci la îndeplinire până la finalul zilei. Cine spune că un țel trebuie să îți ia o viață ca să îl îndeplinești? Vei vedea cât de satisfăcut/ă te vei simți la final de zi când vei bifa că ai realizat ce ți-ai propus. Procedează la fel cu fiecare dorință de-a ta. În acest fel vei învăța să visezi din nou, să speri și cel mai important, să-ți urmeazi aceste dorințe! Bucură-te mai mult de micile plăceri ale vieții!
La final, nu uita că nimeni nu va putea să îți alunge nefericirea dacă nu îți dorești asta cu adevărat, nici măcar tu.
Foto: Pinterest.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂