Cine nu iubește cireșele? Culoarea roșie a acestora, gustul dulce și irezistibil ne fac să ne gândim întotdeauna cu plăcere la ele. Această senzație de fericire este produsă probabil și datorită amintirilor din copilărie pe care ni le stârnesc aceste fructe.
Cantitatea mare de potasiu, vitamina C și fibră, conținută de cireșe, le transformă în niște puternice arme de luptă cu obezitatea și diabetul. Iată tot ce trebuie să știi despre aceste delicioase fructe:
- Au proprietăți diuretice, antioxidante și anticancerigene – totul se datorează prezenței flavonoizilor.
- Au efecte ușor laxative și ajută în slăbire – cireșele au un conținut crescut de fibre, ceea ce le face eficiente în cazurile de constipație cronică sau obezitate.
- Efectul diuretic și depurativ al cireșelor, însoțit de lipsa aproape completă de sodiu și grăsimi, ajută la pierderea în greutate.
- Și diabeticii tolerează bine cantitățile controlate de cireșe, datorită faptului că jumătate din zaharurile lor o constituie fructoza. Ca și în cazul tuturor curelor cu fructe, și cea cu cireșe este recomandată diabeticilor, doar sub stricta supraveghere a medicului specialist.
- Cireșele ajută la eliminarea tuturor rezidurilor și toxinelor din organism.
- Consumul de cireșe sau de suc natural de cireșe (preparat în casă) ajuta în caz de reumatism, dacă se consuma de-a lungul unei zile.
- Cireșele ajută la ameliorarea stărilor de neliniște, acționând ca un sedativ al sistemului nervos.
- Consumul crescut de cireșe, folosite astfel pe post de tratament, este recomandat pentru toate tipurile de afecțiuni cronice: artită, gută, arterioscleroză, stop cardiac, convalescență și cancer.
Iată cum trebuie să le folosești pentru efecte maxime:
- Proaspete – la fel de bun este și sucul preparat din fructe proaspete zdrobite. Acesta ajută la eliminarea toxinelor, curățând astfel ficatul.
- Infuzie de codițe – infuzia de cozi de cireșe este indicată pentru litiaza urinară și biliară, și se prepară din câteva codițe uscate puse la infuzat într-o cană cu apă clocotită.
- Apa de clei – cleiul de pe scoarța copacului, dizolvat în puțină apă, se poate folosi pentru tratarea pecinginilor.
Sursă art. „Sănătatea prin alimentație”, Dr. George Pamplona-Roger, „Enciclopedia plantelor medicinale”, Sănătatea de azi.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂