Sanatate

De ce este bine să mănânci leurdă

Leurda este fără îndoială una dintre cele mai benefice plante ale primăverii, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Consum-o și tu pentru a avea o sănătate de fier!

Leurda este fără îndoială una dintre cele mai benefice plante ale primăverii, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Consum-o și tu pentru a avea o sănătate de fier!

Leurda este o plantă recunoscută în special după mirosul înțepător, asemănător cu cel al usturoiului. Cunoscută popular și sub denumirea de usturoiţă, leurda poate ajunge chiar și la 1,50 m înălțime. Înflorește în general în lunile aprilie și măi, și rareori și în luna iunie. Culoarea florilor de leurda este de un alb strălucitor, iar fructul este asemănător cu o capsulă.

Acesta plantă crește în toate zonele României, în special în păduri, și poate înlocui cu succes usturoiul. Se consumă frecvent sub formă de salate, combinată în mod special cu ridichii (aceste două alimente fac o pereche bună, datorită gustului ușor picant, pe care ambele îl dețin). În cele ce urmează vă vom prezenta principalele motive pentru care este bine să consumați leurdă:

Beneficiile leurdei:

  • detoxifică organismul intoxicat cu tutun (prin fumatul activ sau pasiv), datorită funcțiilor antitoxice pe care le deține;
  • leurda este indicată și în caz de amnezie. Se consumă între 10-15 picături cu tinctură de leurdă, de trei ori pe zi;
  • salata de leurdă proaspătă vindecă diaree acută și cronică. De asemenea, ajută și la eliminarea paraziților intestinali;
  • pentru cazurile de insomnie este indicat consumul de leurdă proaspătă;
  • hipertensiunea arterială și senzațiile de neliniște sunt ținute în frâu tot cu ajutorul leurdei;
  • pentru reumatism se face o cură cu suc de leurdă. Acesta are proprietăți diuretice și detoxifiante, ajutând la remineralizarea organismului;
  • cura de leurdă este indicată și în prevenirea accidentelor vasculare;
  • pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, este indicat consumul de cât mai multă leurdă, în special sub formă de salate sau de suc proaspăt, în combinație cu alte sucuri de legume;
  • leurda este indicată și în alungarea asteniei de primăvară.

Cum putem consuma leurda

Salată

Cea mai populară metodă de consumare a leurdei este sub formă de salată. Aceasta ne va detoxifica organismul, ne va întări celule, dar ne va curăța și rinichii de impurități, deoarece favorizează urinarea.

Suc

Pentru prepararea sucului se toacă mărunt și se storc frunzele de leurdă cât mai bine. Sucul de leurdă trebuie să fie diluat cu puțină apă sau cu suc de țelină sau morcovi. Acesta poate fi folosit și extern, pentru vindecare rănilor (care se vindecă mai greu).

Tinctură

Se toacă două legături de frunze de leurdă și o mână de bulbi (spălați bine) și se pun într-o sticlă. Peste acestea se pune rachiu, până la umplere. Se lasă la macerat între 10 și 12 zile, după care se filtrează. Se iau de patru ori pe zi câte 10-15 picături de tinctura pentru tratarea cistitei, a hipertensiunii și pentru eliminarea paraziților intestinali.

Vin

Din leurdă putem prepara și vin. Se toacă o legătură de frunze și se opăresc puțin în aproximativ 250 ml de vin alb. Se consumă zilnic un pahar, fiind indicat pentru ușurarea respirației și pentru fluidificarea secrețiilor pulmonare.

Dacă cele de mai sus te-au convins, consumă și tu cât mai multă leurda și astfel, organismul tău îți va fi recunoscător.

Sursă art.: „Enciclopedia plantelor medicinale” rev. Femeia de azi, „Dicționarul plantelor medicinale”, Felicia.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.