Sanatate

Ce tip de tocător de legume este mai ferit de bacterii, cel lemn sau cel de plastic?

Ştiai că tocătorul de legume este un adevărat focar de apariţie a microbilor, dacă nu este dezinfectat corespunzător? Una din cele mai întâlnite bacterii de pe tocătoare este Salmonela. Tu ce fel de tocător de legume foloseşti: de plastic sau de lemn?

Ştiai că tocătorul de legume este un adevărat focar de apariţie a microbilor, dacă nu este dezinfectat corespunzător? Una din cele mai întâlnite bacterii de pe tocătoare este Salmonela. Tu ce fel de tocător de legume foloseşti: de plastic sau de lemn?

A fost realizat un experiment cu cele două tipuri diferite de tocătoare, pentru a se stabili care dintre ele este mai sigur. Acesta a avut 3 abordări diferite:

  • în prima parte, a fost folosit un tocător de lemn şi unul de plastic, pe care s-au tăiat diverse legume şi tipuri de carne, cu o zi în urmă. Ele nu au fost curăţate, pentru a se stimula apariţia bacteriilor;
  • în a doua parte, alte două tocătoare, unul de lemn si altul de plastic, au fost murdărite cu o bucată de carne ţinută la căldură şi pe care se dezvoltaseră culturi de bacterii. Cele două tocătoare au fost spălate în aceeaşi modalitate;
  • în ultima parte, procedura a fost asemanatoare cu cea de-a doua. Pe alte tocatoare, s-a folosit aceeaşi bucată de carne, însă acestea au fost zgâriate anterior cu un cuţit, pentru a se asemăna cu cele uzate. Acestea au fost spălate în acelaşi mod.

La sfârşitul acestui experiment, s-au preluat câte 5 probe de pe fiecare tocător, deci în total 30. S-a luat câte una din fiecare colţ al tocatorului şi una din mijloc, pentru a fi siguri că nu s-a ratat nici un punct important. Cele 30 de mostre au fost ţinute 24 de ore în incubator, pentru a li se facilita dezvoltarea de bacterii şi astfel să se decidă care dintre ele este mai sigur.

Rezultatele au indicat următoarele aspecte:

  • în prima parte, numărul de bacterii a fost asemănător pe ambele tocatoare;
  • în a doua parte, numărul de bacterii a fost mai sporit pe tocătorul de plastic. De aici a rezultat concluzia că prin spălare bacteriile sunt absorbite de lemn, asemeni unui burete, şi ajung în profunzimea acestuia, nemaiputând să ajung la alimente.
  • pe ambele tocătoarele zgâriate s-au dezvoltat cele mai multe bacterii, ceea ce înseamnă că în ciuda spălării, în acele tăieturi tot rămân microbi;

Concluzia finală a fost următoarea: tocătoarele de lemn sunt mai sigure faţă de cele de plastic.Tu decizi ce tip doreşti să alegi în cele din urmă, însă nu uita cu uzura acestora are mare importanţă, aşa că schimbă-le cât mai des. Foloseşte frecvent soluţii de dezinfectare. Una dintre cele mai eficiente este dezinfectarea cu oţet.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.