Cancerul reprezintă boala cea mai de temut şi cea mai înfricoşătoare dintre toate maladiile ce afectează întreaga populaţie. Peste tot se depun eforturi uriaşe pentru depistarea factorilor ce determină apariţia acestuia.
În trecut, sistemul medical nu a dat prea mare importanţă medicinei naturale şi cine afirma că anumite alimente ajută la prevenirea sau chiar la tratarea cancerului era considerat un mincinos. Totuşi în ultimii ani s-a demonstrat că cel mai important factor al apariţiei cancerului îl reprezintă alimentaţia necorespunzătoare.
În primul rând, alimentele au un rol esenţial în prevenirea cancerului. Totuşi, chiar şi atunci când cancerul s-a instalat, alimentaţia continuă să fie cel mai important factor în combaterea lui.
Care sunt tipurile de alimente ce previn apariţia cancerului?
Fructele
Aşa cum poate vă aşteptaţi, pe primul loc sunt situate fructele, deoarece ele şi legumele reprezintă alimentele anticancerigene cele mai eficiente, Potrivit numeroaselor cercetări efectuate riguros la nivel mondial, consumul mărit de fructe previne apariţia celor mai multe tipuri de cancer.
Citricele: lămâile, portocalele şi grepfrutul, sunt alimente ce combat cancerul datorită efectului combinat al vitaminei C, al flavonoizilor, al limonoizilor şi al pectinei.
Prunele şi merele: protejează împotriva cancerului de colon.
Ananasul: previne apariţia cancerului gastric (de stomac).
Strugurii: resveratrolul existent în struguri, în special în coaja, este anticancerigen.
Zmeura, precum şi căpşunele, afinele şi coacăzele sunt bogate în antocianine, care sunt nişte antioxidanţi puternici ce neutralizează efectul cancerigen al radicalilor liberi.
Acerolele, guavele şi kiwi: previn cancerul datorită conţinutului bogat în vitamina C.
Legumele
Toate legumele protejează împotriva cancerului într-o anumită măsură. Conţinutul lor bogat în provitamina A, vitamina C şi substanţe fitochimice antioxidante explică acest efect anticancerigen. Iată care sunt cele mai eficiente:
Sfecla roşie: conţine substanţe fitochimice ce luptă eficient cu cancerul.
Morcovul: totul se datorează conţinutului mare de betcaroten, de carotenoizi şi de fibră.
Legume din familia Solanaceae: Ce legume fac parte însă din această familie? Din această categorie fac parte: roşiile, ardeii şi vinetele. Acest fapt se datorează conţinutului lor bogat în betacaroten, carotenoizi şi vitamina C, toate fiind nişte antioxidanţi foarte puternici.
Legumele din familia Liliaceea: toate legumele din această familie, în special ceapa şi usturoiul, conţin flavonoizi şi esenţe sulfurate ce ne protejează contra cancerului.
Cruciferele: aceste legume conţin o gamă diversă de substanţe fitochimice sulfurate, ce au un puternic efect anticancerigen, ce persistă şi după gătire. Varza, conopida, broccoli şi ridichile sunt cruciferele cele mai cunoscute pentru proprietăţile lor de prevenire a apariţiei cancerului.
Uleiul de măsline
Studii realizate în Spania şi în Statele Unite ale Americii arată că, atunci când înlocuieşte alte grăsimi alimentare, consumul de ulei de măsline reduce riscul de apariţie a cancerului de sân.
Cerealele integrale
Fibra din cerealele integrale ne accelerează tranzitul intestinal. De asemenea, acestea preiau şi îndepărtează toate substanţele cancerigene care se pot întâlni în tractul digestiv şi le elimina definitiv.
Iaurtul
În comparaţie cu laptele, al cărui consum este asociat cu o varietate de tipuri de cancer, iaurtul protejează împotriva acestei boli, îndeosebi împotriva cancerului mamar. Conţinutul lui de culturi de bacterii active (iaurtul probiotic „bio”) şi acid lactic, sunt cele ce justifică acest rol protector.
Leguminoasele
Leguminoasele ne ajuta prin conţinutul ridicat de fibre şi de substanţe fitochimice anticancerigene. Soia şi derivatele ei, în special tofu şi laptele de soia sunt deosebit de eficiente împotriva cancerului mamar şi a cancerului de prostată.
Sursa art: „Sanatate prin alimentatie” – Dr. George D. Pamplona-Roger
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂