Ingrediente aluat:
500 g de făină tip 000 sau 20 de linguri
250 ml lapte uşor călduţ, suportabil la deget
1 cub de drojdie proaspătă de 25 g sau 1 pliculeţ de drojdie uscată de 7 g
1 esenţă de vanilie
coaja rasă de la o lămâie netratată
3 gălbenuşuri
5 linguri de zahăr sau 100 g
50 ml ulei + extra 3 linguri
Pentru umplutură:
gem de prune fără zahăr (magiun)
Pentru uns:
gălbenuş cu apă (înainte de coacere)
miere cu apă (după coacere)
Mod de preparare:
Peste laptele călduţ, suportabil la deget, sfărmăm cubul de drojdie, punem zahărul, esenţa de vanilie şi coaja de lămâie netratată. Amestecăm totul foarte bine până se topeşte drojdia.
În continuare punem sarea peste gălbenuşuri şi amestecăm. În acest fel vor căpăta o culoare şi mai intensă.
Cernem faina şi peste ea punem apoi gălbenuşurile amestecate cu sare şi laptele amestecat cu drojdie, de la începutul reţetei.
Amestecăm la început cu lingura, după care începem să frământam cu mâna. Punem şi uleiul şi frământam până când se omogenizează aluatul. Când începe să se lipească de bol, îl desprindem cu o racletă şi mai punem puţin ulei pe fundul bolului. Cam o lingură. Frământăm până intră tot uleiul în aluat. Eu mai adăugat încă de 2 ori, tot aşa puţin ulei şi am frământat în total cam 5 minute, până când am obţinut un aluat ferm şi nelipicios.
Deja începuse să formeze băşicuţe la suprafaţă semn că este suficient frământat. L-am acoperit cu folie alimentară şi l-am lăsat la crescut, la loc cald, până când şi-a triplat volumul.
După o oră şi jumătate aluatul a crescut aşa că l-am transferat pe suprafaţa de lucru unsă cu ulei. Îl împărţim în 2. Luăm apoi o bucată şi o împărţim în 6. Fiecărei bucăţi de alatul i-am dat formă de bila. Am procedat la fel şi cu cea de-a doua bucată, obţinând în total 12 bucăţi.
Luăm apoi fiecare bucată de aluat şi o întindem în formă de dreptunghi. Trasam apoi linii paralele la unul din capete. Încercaţi să le faceţi egale. În capătul opus punem gemul de prune. Eu am pus mult, voi dacă nu vreţi puneţi mai puţin. În continuare rulăm dinspre partea cu gem şi sigilăm bine atât la capete cât şi spre liniile paralele. Continuăm apoi să rulăm şi primul corn este gata. Procedăm la fel cu toate şi le dăm apoi să mai crească la loc cald timp de 20 de minute.
După ce timpul a trecut amestecăm un gălbenuş cu puţină apă şi ungem cornurile bine. Le dăm apoi la copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, caldura sus si jos, fara ventilatie, timp de 25-30 de minute, sau până când se rumenesc frumos pe deasupra.
Să vă mai spun că după după coacere, miros îmbietor şi sunt foarte moi şi pline de umplutură? Opţional dacă doriţi le puteţi unge cu puţină miere diluată cu apă!
Mai jos vă las şi videoclipul cu modul de preparare pas cu pas:
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂