Retete De Gen Feminin

Cozonac tradițional cu nucă, rahat și cacao

Videoclip și articol – Folosește următoarea metodă de preparare a cozonacilor și astfel le vei înjumătăți timpul de frământare. Rezultatul final îți va fi cu siguranță pe plac!

Videoclip și articol - Folosește următoarea metodă de preparare a cozonacilor și astfel le vei înjumătăți timpul de frământare. Rezultatul final îți va fi cu siguranță pe plac!

Pe multe persoane le sperie ideea de frământat, și tocmai de aceea nu se încumetă să prepare cozonaci. Dacă faceți parte din această categorie, poate după ce veți viziona acest videoclip vă veți convinge că aceste bunătăți tradiționale nu se prepară atât de greu, și astfel vă veți înmiresma casa în prag de sărbătoare, cu miros de cozonaci. Din ingredientele de mai jos, aşa cum se desprinde şi din videoclip, vom obţine doi cozonaci.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg făină de tip 000
  • 50 g drojdie proaspătă Pakmaya
  • 300 g zahăr fin
  • 2 buc zahăr vanilinat
  • 500 ml lapte călduț
  • 150 g unt (82 % grăsimi)
  • 100 ml ulei floarea soarelui + extra pentru ungerea palmelor și întindere pe blatul de lucru
  • 1 esență rom Dr. Oetker
  • 1 praf sare
  • 5 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală

Ingrediente pentru umplutură cozonac:

  • 300 g rahat (de diverse culori)
  • 4 linguri Cacao
  • 200 g miez de nucă mărunțit
  • 5 linguri zahăr pudră vanilat
  • 5 albușuri (rămase de la aluat)

Mod de preparare cozonaci:

  1. Pentru început, trebuie să specificăm că ingredientele trebuie să fie temperatura camerei, laptele îl încălziți ușor (să fie suportabil la deget și nu fierbinte), iar amestecul de ulei cu unt trebuie să fie la fel, călduț. Pentru a obţine cozonaci cât mai gustoşi, folosiți lapte și unt cu grăsime multă.
  2. Vom cerne faină de 3 ori, pentru a ne asigura că vom obține niște cozonaci ce vor crește frumos și vor fi pufoși. Folosiți faină de tip 000 (sau popular denumită trei nule) pentru a vă asigura că veți obține niște cozonaci bine crescuți.
  3. Apoi vom prepara maiua. Vom fărâmița cele 2 cubulețe de drojdie cu ajutorul degetelor, peste care vom pune o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Amestecăm și fărâmițam în același timp cu o furculiță, după care vom turna 4-5 linguri de lapte călduț. Amestecăm din nou, bine, astfel încât să obținem o pastă, pe care o vom turna într-o gropiță formată în făină. Vom lăsa la dospit timp de 10-15 minute.
  4. Cât timp va crește drojdia, vom dizolva zahărul fin și zahărul vanilinat în laptele călduț.
  5. Apoi amestecăm gălbenușurile cu sare (pentru un plus de culoare).
  6. După ce maiaua a crescut (s-au format bulele) vom adăuga gălbenușurile peste făină, urmate de coaja rasă de lămâie și portocală, și de esența de rom. Amestecăm ușor, până se omogenizează cât de cât ingredientele.
  7. Urmează să turnăm laptele în care am dizolvat zahărul, puțin câte puțin.
  8. Apoi vom turna treptat untul topit amestecat cu uleiul. Aici trebuie să spargeți cât mai bine aluatul (asemeni brațelor unui malaxor) pentru ca uleiul să intre mult mai ușor în compoziție. În acest fel, vă veți ușura munca și veți reduce considerabil din timpul necesar frământării cozonacilor.
  9. După ce untul și uleiul au pătruns în compoziție, frământați energic, trăgând mâna prin aluat de la bază în sus. Loviți-l de câteva ori de lighean și dacă simțiți că se lipește, ungeți-vă cu foarte puțin ulei palmele, de câte ori simțiți nevoia. După aproximativ 10 minute, aluatul va fi suplu, nelipicios și va forma niște bășici (semn că este frământat suficient).
  10. Aluatul de cozonac se acoperă cu un prosop sau cu o folie alimentară și se lasă la dospit timp de aproximativ o oră (sau până când își dublează volumul) într-o cameră caldă, ferită de curenți reci. Nu trebuie să îl lăsați să se dospească prea mult, deoarece la contactul cu blatul de lucru, se va dezumfla rapid.
  11. După ce aluatul a crescut, preparați umplutura. Bateți albușurile spumă, după care adăugați zahărul pudră și bateți din nou. Urmează apoi cacaua și miezul de nucă, pe care trebuie să le amestecați ușor cu o spatulă, până la omogenizare.
  12. Ungeți-vă bine palmele și blatul de lucru, cu ulei, și începeți să formați cozonacii. Rupeți aluatul în două și luați o bucată, pe care întindeți-o ușor cu ajutorul palmelor.
  13. Turnați apoi umplutura de cacao cu nucă peste care presărați bucățele de rahat. Puteți folosi și stafide sau orice altă umplutură (în funcție de preferințe).
  14. Rulați apoi cozonacul și așezați-l în tava tapetată cu unt. Dacă nu este neaderenta folosiți și folie de copt.
  15. Formați și cel de-al doilea cozonac și puneți-i din nou la dospit, timp de aproximativ 30 de minute, acoperiți cu prosoape.
  16. După ce au crescut ungeți-i cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte, peste care presărați puțin zahăr tos.
  17. Se dau apoi la copt, timp de 50 de minute, în cuptorul preîncălzit (noi am folosit un cuptor electric). În primele 10 minute temperatura va fi setată la 180 °C, după care, în restul de 40 de minute , va fi redusă la 170 °C. Folosiți treaptă superioară și inferioară de coacere. În ultimele 10-15 minute, puteți acoperi cozonaci cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde.
  18. După cele 50 de minute se lasă la răcit timp de 10 minute în tăvi. Nu trebuie să forțați răcirea, ducându-i într-un loc răcoros, ci trebuie să îi lăsați în bucătărie.
  19. După cele 10 minute, îi puteți scoate din tăvi și îi lăsați să se răcească bine, așezați într-o parte. În acest fel se vor felia mai frumos (dar dacă pofta este prea mare, îi puteți consuma și calzi).
  20. Cozonacii se păstrează mai mult timp, dacă după ce s-au răcit complet, îi înveliți în folie alimentară și îi depozitați la un loc ferit de căldură și umezeală.

Aici găsiți și videoclipul cu toți pașii de mai sus descriși în amănunt:

Sperăm că v-a fost de folos rețeta noastră și dacă vă hotărâți să o preparați, vă așteptam cu pozele pe pagina noastră de facebook. Vom fi foarte fericiți să vedem ca articolul nostru v-a fost de folos. De asemenea, dacă întâmpinați probleme în timpul preparării, nu ezitați să ne scrieți, deoarece noi vă vom răspunde la toate nelămuririle.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

5 Comments

  1. sabina

    tocmai am facut cozonaci dupa aceasta reteta. sunt la cuptor. sper sa fie super buni.aluatul a iesit foarte bun

  2. Ne bucuram nespus de mult sa auzim acest lucru. Va asteptam si cu impresia despre rezultatul final.

  3. Innes

    Multumesc pt reteta! Abia i-am scos din cuptor! S-au crapat putin deasupra nu intleg de ce… Oricum sunt sigura ca sunt buni!!!

  4. Cu placere. Cauzele pot fi multiple: tipul de cuptor, tipul de drojdie, etc. Daca aveti cuptor electric nu trebuie sa folositi ventilatorul caci accelereaza cresterea si astfel se produc fisurile. Dupa cum ati vazut in videoclip nici noua nu ne-au iesit ca din reviste, insa aceasta reteta reuseste sa ne trimita cu gandul la cozonacii bunicilor. Sa fiti convinsa ca vor disparea instant de pe masa de Craciun si asa cu fisuri. Sarbatori fericite!

  5. Stan Mihaela

    Imi puteți spune gramaje in căni sau alte recipiente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.