Retete De Gen Feminin

Care este secretul aluatului pufos de cozonac fără multă frământare, ideal pentru începători

Pentru mulţi frământatul cozonacilor, în special aluatul lipicios, este ceea ce îi sperie cel mai mult, de aceea în următorul articol vă explic, pas cu pas, cum prepar eu nişte cozonaci super pufoşi, fără multă frământare. Să vă mai spun că se menţin pufoşi mult timp?

Pentru mulţi frământatul cozonacilor, în special aluatul lipicios, este ceea ce îi sperie cel mai mult, de aceea în următorul articol vă explic, pas cu pas, cum prepar eu nişte cozonaci super pufoşi, fără multă frământare. Să vă mai spun că se menţin pufoşi mult timp?

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina tip 000
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 250 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 500 ml lapte cald
  • 50 g unt topit și răcit
  • 80-100 ml ulei floarea soarelui
  • sare
  • 5 gălbenuşuri
  • coaja rasă de la 1 lămâie netratată

Ingrediente umplutură:

  • 500 g nucă măcinată
  • 80-100 ml lapte
  • 150 g zahăr pudră vanilat
  • 25 g cacao
  • 1 lingură esenţă rom
  • rahat sau stafide (puneți cât doriți)

Mod de preparare:

Pentru început amestecăm drojdia proaspătă cu o lingură de zahăr. Punem apoi o lingură de faină şi vreo 2 de lapte călduţ, suportabil la deget. Dacă folosim lapte prea cald vom inactiva drojdia, astfel că aluatul nu va mai creşte, deci aveţi grijă la acest aspect! Amestecăm până când obţinem o pastă pe care o lăsăm la crescut, în loc cald.

Cât stă drojdia la crescut cernem făina. Folosiţi o faină calitativă cu un conţinut mare de proteină.
După ce drojdia a crescut o punem peste făină şi o amestecăm puţin. În continuare batem gălbenuşurile cu un praf de sare, pentru un plus de culoare şi le punem peste faina. Urmează coaja rasă de la o lămâie netratata, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, zahărul tos şi laptele călduţ. Adăugăm laptele treptat şi amestecăm până când incorporam toate ingredientele. În continuare adăugăm treptat untul topit şi răcit şi frământam până când se absoarbe complet în aluat. Nu ar trebuie să ne ia mai mult de câteva minute acest procedeu.

Mutăm apoi aluatul pe blat şi îl frământam cu vreo 80-100 ml de ulei. Întindem aluatul, punem ulei peste el, apoi îl împăturim şi tragem de margini spre interior pentru a activa glutenul. La fel, nici aici nu insistăm prea mult, pentru că urmează să apelăm la trucul secret, care ne scapă de frământarea asiduă a cozonacilor şi anume: trântitul de blat.
Eh dragilor acesta este marele secret al cozonacilor frământaţi perfect, dar fără multă frământare. Luaţi aluatul şi daţi cu el de blat de vreo 20 de ori. Veţi vedea că după fiecare lovire de blat devine tot mai fin şi omogen. Dacă se lipeşte de blat mai ungeţi cu ulei şi folosiţi o racletă. Aşadar, daţi cu el de blat cu foarte multă putere până când devine elastic şi omogen! Puneţi-l apoi la dospit până îşi dublează volumul!

Între timp preparam crema din nucă măcinată mărunt amestecată cu cacaua, zahărul pudră şi câteva linguri de lapte până când obţinem conştienta nisipului umed. Punem la final şi o lingură de esenţă de rom şi umplutura este gata!

Între timp a crescut şi aluatul aşa că îl răsturnăm pe blatul uns bine cu ulei şi îl împărţim în 2. Luăm apoi o bucată şi o împărţim şi pe ea în 2. Întindem una dintre bucăţile mici şi punem umplutură de nucă şi opţional rahat. Procedăm la fel şi cu cea de-a doua bucată mică de aluat. Le luăm apoi şi le rulam pentru a forma primul cozonac. La fel am procedat cu cel de-al doilea cozonac doar că nu am mai pus rahat ci stafide.

Lăsăm cozonacii apoi să crească în tăvi până îşi dublează volumul. Tăvile mele au fost mari, din acelea de pâine de 30 cm.
După ce au crescut îi ungem cu ou bătut cu puţină apă şi îi dăm la copt la 170-180 grade Celsius timp de 45-50 de minute în funcţie de cuptor. La jumătatea timpului de coacere puteţi pune hârtie de copt pe ei ca să nu se ardă.

Pentru un plus de luciu ii dam cu puţină apă amestecată cu zahăr imediat după ce îi scoatem din cuptor. ÎI lăsăm să se răcească aşezaţi într-o parte.

Aici va las link-ul cu videoclipul in care va prezint doar aluatul de cozonac, devenit viral pe Youtube, cu un nr. de 220.000 de accesari intr-o singura saptamana:

Daca vreti sa vedeti si ce umplutra am folosit si rezultatul final, uitati-va in videoclipul complet de mai jos, de la min. 2:51, de unde am filmat partea cu umplutura.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.