Aceasta este cea mai pufoasă prăjitură cu mere pe care am preparat-o până acum. Este atât de moale şi plină de mere încât se topeşte în gură. Nu are praf de copt şi rămâne aşa zile întregi.
Ingrediente:
8 ouă la care separăm albuşurile de gălbenuşuri
200 g de zahăr sau 10 linguri
200 g faina tip 000 sau 10 linguri
1 lingura esenţa de vanilie
150 ml ulei
un praf de sare
1 lingura zeamă de lămâie
Pentru umplutură:
aprox. 1,25 kg mese rase
60 g zahăr sau 3 linguri
o jumătate de linguriţă de scorţişoară
Mod de preparare:
Pentru această reţetă am folosit mere de-ale noastre româneşti, zemoase şi parfumate, pe care le-am curăţat de coajă şi apoi le-am dat pe răzătoarea mare.
Le-am pus apoi într-o cratiţă încăpătoare şi am adăugat peste ele 60 g de zahăr tos, asta înseamnă 3 linguri. Le-am lăsat pe foc mediu acoperite cu un capac. Am mai amestecat din când în când şi după ce le-a scăzut sucul am oprit focul şi am adăugat o jumătate de linguriţă de scorţişoară. Am amestecat bine şi am lăsat cratiţa de-o parte.
Apoi, peste 8 albuşuri am pus o lingură de zeamă de lămâie şi puţină sare. Am amestecat până când ouăle au devenit o spumă. Am adăugat apoi treptat 200 g de zahăr sau 10 linguri. După ce am încorporat zahărul, am bătut ouăle foarte bine la viteză mare până am obţinut o bezea, lucioasă şi fermă. Atunci când întoarcem bolul trebuie să nu cadă.
Am amestecat apoi 8 gălbenuşuri cu 150 ml de ulei, pe care l-am pus treptat. După ce gălbenuşurile au căpătat consistenţa unei creme groase le-am pus peste albuşuri şi am amestecat cu o spatulă, uşor, de jos în sus. Am pus apoi şi 1 lingură de esenţă de vanilie şi am amestecat puţin. A urmat apoi faină de tip 000, 200 g sau 10 linguri. Am înglobat-o treptat şi la fel am folosit mişcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul din compoziţie. În acest fel prăjitura va creşte foarte frumos. La final, verificam să nu rămână faina neamestecată pe fundul bolului şi compoziţia este gata!
Punem apoi jumătate din compoziţie într-o tavă de 27×35 cm tapetata cu hârtie de copt şi unsă cu ulei. Dăm compoziţia la copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de 12 minute.
După ce timpul s-a scurs, scoatem tava din cuptor şi punem merele pe care le întindem unifrom, uşor fără a apăsa prea tare. Punem apoi restul de compoziţie şi o întindem peste tot. Dăm din nou compoziţia la cuptor la 170 grade Celsius, treaptă sus şi jos, neventilat, timp de 40 de minute.
După ce se răceşte o feliem şi o dăm cu zahăr pudră.
Rezultatul, este unul absolut delicios! O pufoşenie mai mare ca această prăjitură cu mere nu există! Încercaţi-o şi reveniţi apoi cu impresiile. Sunt sigură că veţi fi foarte mulţumiţi!
Mai jos vă las şi videoclipul cu această reţetă
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂