Pentru români nu există satisfacţie mai mare ca cea de a face „băşcălie” de cei pe care îi consideră, chipurile, proşti. Proşti în comparaţie cu cine, cu ei? Stau şi mă gândesc cum ai putea să-ţi măsori propriul grad de prostie, că mai apoi să îi raportezi pe alţii la IQ-ul tău. În fine, îmi cam dă cu virgulă calculul, aşa că mă las păgubaşă.
Vouă vă plac ştirile legate de perlele de la Bac? Dar cele legate de cât de slabe au fost unele licee care nu au reuşit să aibă măcar un absolvent promovat la examenul maturităţii? Va amuză aceste subiecte?
Dacă da, rău faceţi! Ar trebui să vă facă să plângeţi! Situaţia sistemului de învăţământ din România este de plâns, nu de râs! De compătimit, nu de arat cu degetul, şi mai ales, nu de făcut mişto de „proştii” care au picat unul dintre cele mai importante examene ale vieţii lor! Perlele copiilor noştri scrise la acest examen arată ceaţa, incertitudinea în care se află. Vârsta de 18 ani este una dintre cele mai dificile, deoarece, acum, încep să dea uşor, uşor, piept cu viaţa dură de adult. Gândeşte-te numai cât de greu îţi este ţie ca adult să răzbeşti prin „războiul zilnic al stresului şi termenelor limite”!
Dificultăţile financiare şi corupţia ne lovesc tinerii în moalele capului! În timp ce tu stai şi râzi cu gura până la urechi în faţa calculatorului de perlele pe care le-a scris acel „prost” la bac, poate el se târăşte pe sub maşini ca mecanic auto sau dă la mistrie pe şantiere. Părinţii nu şi-au permis să-l ţină la un liceu şi l-au înscris la un grup şcolar pentru a învăţa meserie. Copilul, amărât de soartă, s-a hotărât să înveţe acea meserie şi poate nu a avut timp să mai înveţe şi carte!
Nu trebuie să îi excludem nici pe cei ai căror părinţi au o situaţie financiară normală şi totuşi scriu perle la Bac. Poate că aceştia şi-au dat seama de la o vârstă destul de fragedă că nu ai cum să ajungi cineva în această ţară dacă nu ai baze solide de PCR (pile, cunoştinţe şi relaţii). Poate şi-au pierdut orice speranţă când şi-au văzut rudele şomere cu 2 facultăţi. Poate şi profesorii care i-au obligat să facă mediaţii pentru a intra în examenul de Bacalaureat i-au dezamăgit!
Noi, adulţii, trebuie să învăţăm că umilirea elevilor cu rezultate slabe la învăţătură este o practică din era comunistă, în care scoaterea în careu sau pedepsirea, avea menirea de a „cizela” eventualii rebeli care peste câţiva ani ar fi avut curajul să se răzvrătească împotriva dictaturii.
Aşadar, înainte de a mai râde complice de strigătul de disperare ce reiese din perla unui absolvent, gândeşte-te că tu trebuie să fii mai bun/ă de atât şi că nu îşi are rostul să-ţi pierzi vremea încercând să arăţi cât de proşti sunt alţii! Nu îngroşa rândurile celor care dau dovadă de cinism şi care în loc să ajute viitorul ţării să supravieţuiască în această societate bolnavă, râde de el!
Sursă foto: www.pexels.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂