Sanatate

Sfaturi pentru a avea ochi sanatosi

Sfaturile referitoare la sănătatea ochilor sunt multiple. Cel mai mult contează dacă decidem să le respectăm sau nu.

Sfaturile referitoare la sănătatea ochilor sunt multiple. Cel mai mult contează dacă decidem să le respectăm sau nu.

Ochiul reprezintă unul dintre cele mai incredibile organe ale corpului, datorită celor trei funcţii pe care le îndeplineşte simultan:

  •  cerceteaza câmpul vizual;
  •  pentru a focaliza un obiect în funcţie de distanţă la care se afla, îşi schimbă curba cristalinului;
  •  pupila este închisă sau deschisă în funcţie de puterea luminii.

Pe lângă îndeplinirea cu succes a acestor sarcini, ochiul transmite continuu informaţii creierului prin nervul optic. S-a calculat că viteza de transmitere a acestor informaţii este echivalentă cu 100 de Mb pe secundă. Astăzi doar cele mai performante conexiuni de internet  reuşesc cu greu să egaleze această viteză de transmitere.
Credeţi însă că ochiul nu are nevoie de nimic pentru a îndeplini cu succes aceste funcţii si in acelasi timp sa ramana sanatos? Poate el să realizeze toate aceste sarcini fără ajutorul nostru? Răspunsul este categoric: nu!
Ochiul, că orice organ al corpului nostru, este asemeni unui motor ce are nevoie de un anumit tip de combustibil să funcţioneze. Atunci când se produc dezechilibre şi ne îmbolnăvim, totul se produce datorită nerespectării acestei reguli. Astfel, ai greşit tipul de „combustibil” punând într-un motor diesel, benzină.
De fapt, ochiul tău pentru a functiona optim si sanatos, are nevoie de nişte substanţe ce se găsesc în anumite alimente şi de o cantitate mică de oxigen.
Aceste substanţe sunt:

  •  Vitamina A: Este necesară pentru crearea rodopsinei (pigment sensibil la lumina ce se întâlneşte în celulele retinei), şi pentru buna funcţionare a retinei;
  •  Vitaminele C şi E: Sunt antioxidanţi ce se găsesc în aproape toate fructele şi legumele, în nuci şi seminţe oleaginoase şi mai ales în germenii de la cereale. Aceşti antioxidanţi sunt de o importanţă maximă, lipsa lor ducând la apariţia cataractei sau şi mai rău la pierderea vederii.
  •  Carotenoizii: Sunt pigmenţi naturali ce se întâlnesc în plante şi în alimentele de bază. Funcţionează ca antioxidanţi şi previn degenerescenta maculară a retinei.

Un fruct sanatos, ce conţine aproape toate aceste substante: carotenoizi, vitamina C şi alţi antioxidanţi ce protejează reţină, este portocala. Aceasta mai conţine şi flavonoizi, a căror funcţia este aceea de protejare a capilarelor şi îmbunătăţire a fluxului sanguin către retină.
Pe langa portocale mai poti consuma: morcovi, broccoli, spanac si oua.
Sursa art. „Sanatate prin alimentatie”- George Pamplona-Roger

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

7 situaţii în care câştigi timp dar îţi afectezi sănătatea Eşti pe fugă? De cele mai multe ori sari peste nişte obiceiuri doar ca să fii gata la timp? Te gândeşti că nu e mare lucru, dar tu ştii cât de rău îţi faci?
Scapă în mod natural de indigestie Ştiai că doar câteva de picături de acid clorhidric au puterea de a distruge orice ţesut din organismul uman, cauzând o durere intensă şi omorând toate celulele cu care intră în contact?
Ce tip de tocător de legume este mai ferit de bacterii, cel lemn sau cel de plastic? Ştiai că tocătorul de legume este un adevărat focar de apariţie a microbilor, dacă nu este dezinfectat corespunzător? Una din cele mai întâlnite bacterii de pe tocătoare este Salmonela. Tu ce fel de t...
Top 3 băuturi care te ajută să obții un abdomen plat Ingredientele din aceste băuturi sunt cei mai mari inamici ai grăsimii de pe abdomen!
Smoothie din iaurt grecesc și fructe de pădure Slăbește rapid cu ajutorul acestui smoothie delicios și extrem de ușor de preparat!
Cum să prepari o salată cu adevărat sănătoasă Folosește următoarele ingrediente dacă vrei ca salata preparată de tine să fie cât mai sănătoasă și să nu te îngrașe!
Alternative naturale la antibiotice În acest articol veți găsi 16 alternative naturale ale antibioticelor clasice.
Ceaiuri răcoritoare ideale pentru zilele caniculare În ciuda faptului că trăiesc pe meleaguri extrem de călduroase, arabilor nu le lipsesc ceaiurile din rutina zilnică. Vezi de ce este bine să bei și tu ceai pe timp canicular!
Cele mai bune rețete de smoothie-uri detoxifiante După Sărbători, smoothie-urile sunt ca o gură proaspătă de aer. Încearcă și tu următoarele patru rețete!
Slăbire, slăbire şi iar slăbire! Dar de unde atâta slăbire? O femeie poate fi considerată frumoasă chiar dacă nu are trup de model! Eu spun NU dietelor restrictive, promovez sănătatea şi încurajez toate femeile (indiferent de greutate) să simtă bine în pielea ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *