Sanatate

Sfaturi pentru a avea ochi sanatosi

Sfaturile referitoare la sănătatea ochilor sunt multiple. Cel mai mult contează dacă decidem să le respectăm sau nu.

Sfaturile referitoare la sănătatea ochilor sunt multiple. Cel mai mult contează dacă decidem să le respectăm sau nu.

Ochiul reprezintă unul dintre cele mai incredibile organe ale corpului, datorită celor trei funcţii pe care le îndeplineşte simultan:

  •  cerceteaza câmpul vizual;
  •  pentru a focaliza un obiect în funcţie de distanţă la care se afla, îşi schimbă curba cristalinului;
  •  pupila este închisă sau deschisă în funcţie de puterea luminii.

Pe lângă îndeplinirea cu succes a acestor sarcini, ochiul transmite continuu informaţii creierului prin nervul optic. S-a calculat că viteza de transmitere a acestor informaţii este echivalentă cu 100 de Mb pe secundă. Astăzi doar cele mai performante conexiuni de internet  reuşesc cu greu să egaleze această viteză de transmitere.
Credeţi însă că ochiul nu are nevoie de nimic pentru a îndeplini cu succes aceste funcţii si in acelasi timp sa ramana sanatos? Poate el să realizeze toate aceste sarcini fără ajutorul nostru? Răspunsul este categoric: nu!
Ochiul, că orice organ al corpului nostru, este asemeni unui motor ce are nevoie de un anumit tip de combustibil să funcţioneze. Atunci când se produc dezechilibre şi ne îmbolnăvim, totul se produce datorită nerespectării acestei reguli. Astfel, ai greşit tipul de „combustibil” punând într-un motor diesel, benzină.
De fapt, ochiul tău pentru a functiona optim si sanatos, are nevoie de nişte substanţe ce se găsesc în anumite alimente şi de o cantitate mică de oxigen.
Aceste substanţe sunt:

  •  Vitamina A: Este necesară pentru crearea rodopsinei (pigment sensibil la lumina ce se întâlneşte în celulele retinei), şi pentru buna funcţionare a retinei;
  •  Vitaminele C şi E: Sunt antioxidanţi ce se găsesc în aproape toate fructele şi legumele, în nuci şi seminţe oleaginoase şi mai ales în germenii de la cereale. Aceşti antioxidanţi sunt de o importanţă maximă, lipsa lor ducând la apariţia cataractei sau şi mai rău la pierderea vederii.
  •  Carotenoizii: Sunt pigmenţi naturali ce se întâlnesc în plante şi în alimentele de bază. Funcţionează ca antioxidanţi şi previn degenerescenta maculară a retinei.

Un fruct sanatos, ce conţine aproape toate aceste substante: carotenoizi, vitamina C şi alţi antioxidanţi ce protejează reţină, este portocala. Aceasta mai conţine şi flavonoizi, a căror funcţia este aceea de protejare a capilarelor şi îmbunătăţire a fluxului sanguin către retină.
Pe langa portocale mai poti consuma: morcovi, broccoli, spanac si oua.
Sursa art. „Sanatate prin alimentatie”- George Pamplona-Roger

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

8 semne ce arată că ai lipsă de vitamina D Beneficiile vitaminei D sunt foarte importante: oase puternice, îmbunătăţeşte starea de spirit şi mai ales te ajută să slăbeşti. Semnele unei deficienţe de vitamina D sunt un pic mai silenţioase. Dacă...
De ce este bine să mănânci semințe de floarea-soarelui Modestele semințe de floarea-soarelui combat cu succes arterioscleroza, însă lista beneficiilor acestora continuă. Află la ce mai sunt bune!
Clătite dietetice cu ovăz, afine şi căpşuni – ideale pentru silueta ta Îţi plac foarte mult clătitele, însă le eviţi de teamă să nu te îngraşi? Încearcă şi tu următoarea reţetă!
5 surse excelente de fier contra anemiei Anemia îţi afectează viaţa, mai ales dacă eşti o persoană activă. Oboseala, lipsa de concentrare şi stările de irascibilitate cauzate de aceasta, îşi spun cuvântul şi nu mai reuşeşti să îţi desfăşori ...
Care este dieta recomandată pentru o inimă sănătoasă Cine spune că micile schimbări în bine nu pot aduce mari beneficii organismului nostru?
Cum se distinge mierea naturală de cea artificială? Peste tot auzi vorbindu-se despre beneficiile mierii pentru sănătate, însă cum verificăm dacă aceasta este cu adevărat naturală şi nu un produs falsificat, ce ne poate face mai mult rău decât bine?...
Semne ce îţi arată că suferi de stres – Partea I Stiai ca durerile menstruale si sangerarea gingiilor pot fi cauzate si de stres?
11 tipuri de ceaiuri renale indicate pentru litiaza renală sau pietre la rinichi Puterea vindecătoare a plantelor te scapă de pietrele de la rinichi. Apelează la ele ori de câte ori ai nevoie. Nu te costă nimic, pentru că natura ți le oferă gratis!
Sucul de afine – rețete simple, rezultate maxime Știai că aceste sucuri pe lângă faptul că sunt delicioase și foarte ușor de preparat îți mențin inima, ficatul, rinichii și ochii sănătoși?
Suc detoxifiant pentru ficat – o reţetă rapidă, simplă şi sănătoasă Învăţaţi cum să preparaţi acest suc pentru a vă proteja ficatul de acţiunea nocivă a tuturor toxinelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *