Sanatate

De ce este bine să mâncăm struguri?

Pe lângă faptul că ne revigorează inima și ne îmbunătățesc fluxul sangvin, strugurii mai au și alte beneficii fabuloase. Află care sunt acestea!

Pe lângă faptul că ne revigorează inima și ne îmbunătățesc fluxul sangvin, strugurii mai au și alte beneficii fabuloase. Află care sunt acestea!

Strugurii se află pe locul doi în cultivarea mondială, după portocale. Din păcate doar un mic procent din aceștia sunt destinați consumului, restul fiind folosiți pentru prepararea băuturilor alcoolice.

Ținând cont de efectele secundare nedorite pe care le prezintă consumul de alcool, se recomandă consumarea ca atare a strugurilor, sau sub formă de stafide sau suc (must).

Cum să prepari un must natural și delicios la blender

În esență, se poate spune că strugurii oferă energie celulelor, contribuind astfel la sănătatea arterelor, în special a celor care ne hrănesc inima. Totul se datorează conținutului crescut de flavonoizi, vitamine, minerale, fibre, acizi organici, resveratrol și antocianine.

S-a demonstrat de curând că resveratrolul este un anticancerigen puternic, care mai are funcția de împiedicare a progresului arteriosclerozei. Flavonoizii acționează asemeni unor antioxidanți puternici, ce împiedică oxidarea colesterolului care cauzează în cele din urmă apariția arteriosclerozei. Flavonoizii din struguri mai ajută de asemenea la împiedicarea formării de cheaguri de sânge în artere.

Cu alte cuvinte strugurii sunt laxativi, antitoxici, diuretici, antianemici și antitumorali. Iată ce boli țin tine la distanța:

1. Bolile cardiovasculare

Strugurii sunt foarte recomandați pentru toate bolile cardiace deoarece:

– oferă energie sub forma zaharurilor simple pe care inima le folosește pentru a se contracta. În principal inima are nevoie ca principale surse de energie de acizii grași, însă ea mai utilizează și glucoză.

– strugurii sunt bogați în potasiu și conțin de asemenea calciu și magneziu, mineralele implicate în contracțiile cardiace.

– un alt beneficiu al strugurilor este că nu conțin sodiu sau grăsimi săturate (cei doi principali inamici ai aparatului cardiovascular).

2. Boli ale arterelor coronariene

Substanțele prezente în struguri: flavonoizii și resveratrolul, au următoarele efecte benefici asupra circulației prin artere:

– vasodilatație, luptând împotriva spasmelor arteriale și crescând fluxul sangvin.

– reduc tendința trombocitelor din sânge de a forma cheaguri, ceea ce în cele din urmă duce la scăderea riscului de ocluzie arterială cauzată de arterioscleroză.

– ajută la inhibarea oxidării colesterolului LDL (acel colesterolul rău). Oxidarea acestui tip de colesterol ar duce în cele din urmă la apariția arteriosclerozei.

3. Tromboza

Strugurii împiedica sângele să formeze cheaguri în artere și vene. Acest lucru este foarte important pentru pacienții care au suferit un atac de cord, sau pentru cei care sunt predispuși la o asemenea afecțiune.

4. Anemie

Strugurii proaspeți sunt unele din fructele cu un conținut foarte mare de fier (0,26 mg/100g). Stafidele, însă au o cantitate și mai mare (2,59mg/100g), chiar mai mare decât cea conținută de carnea de miel, de exemplu.

5. Disfuncții ale ficatului

Strugurii au și o puternică funcție detoxifiantă, sporind astfel secreția de bila, În plus, strugurii sunt benefici în caz de ciroză sau ascită.

6. Disfuncții intestinale

Strugurii sunt un laxativ blând, care ne scapă astfel de constipația cronică. Ei ne mai echilibrează flora intestinală și evită putrefacția rezultată în urma unei diete bogate în proteină animală.

7. Disfuncții renale

Datorită funcțiilor diuretice, strugurii sunt recomandați în cazuri de insuficiență renală cauzată de nefrită, nefroză sau alte afecțiuni renale.

8. Gută și exces de acid uric

Strugurii sunt foarte buni în eliminarea excesului de acid uric din rinichi, datorită funcțiilor sale diuretice și alcalinizante. Persoanele care suferă de artrită, obezitate sau cei care consumă multă carne, trebuie să includă cât mai mult strugurii în dieta lor.

9. Cancer

Așa cum scriam la începutul articolului, resveratrolul care se găsește în special în coaja strugurilor, are proprietăți antitumorale.

Sursă: „Sănătatea prin alimentație”, Dr. George Pamplona-Roger & foto

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.