Sanatate

De ce este bine să mâncăm struguri?

Pe lângă faptul că ne revigorează inima și ne îmbunătățesc fluxul sangvin, strugurii mai au și alte beneficii fabuloase. Află care sunt acestea!

Pe lângă faptul că ne revigorează inima și ne îmbunătățesc fluxul sangvin, strugurii mai au și alte beneficii fabuloase. Află care sunt acestea!

Strugurii se află pe locul doi în cultivarea mondială, după portocale. Din păcate doar un mic procent din aceștia sunt destinați consumului, restul fiind folosiți pentru prepararea băuturilor alcoolice.

Ținând cont de efectele secundare nedorite pe care le prezintă consumul de alcool, se recomandă consumarea ca atare a strugurilor, sau sub formă de stafide sau suc (must).

Cum să prepari un must natural și delicios la blender

În esență, se poate spune că strugurii oferă energie celulelor, contribuind astfel la sănătatea arterelor, în special a celor care ne hrănesc inima. Totul se datorează conținutului crescut de flavonoizi, vitamine, minerale, fibre, acizi organici, resveratrol și antocianine.

S-a demonstrat de curând că resveratrolul este un anticancerigen puternic, care mai are funcția de împiedicare a progresului arteriosclerozei. Flavonoizii acționează asemeni unor antioxidanți puternici, ce împiedică oxidarea colesterolului care cauzează în cele din urmă apariția arteriosclerozei. Flavonoizii din struguri mai ajută de asemenea la împiedicarea formării de cheaguri de sânge în artere.

Cu alte cuvinte strugurii sunt laxativi, antitoxici, diuretici, antianemici și antitumorali. Iată ce boli țin tine la distanța:

1. Bolile cardiovasculare

Strugurii sunt foarte recomandați pentru toate bolile cardiace deoarece:

– oferă energie sub forma zaharurilor simple pe care inima le folosește pentru a se contracta. În principal inima are nevoie ca principale surse de energie de acizii grași, însă ea mai utilizează și glucoză.

– strugurii sunt bogați în potasiu și conțin de asemenea calciu și magneziu, mineralele implicate în contracțiile cardiace.

– un alt beneficiu al strugurilor este că nu conțin sodiu sau grăsimi săturate (cei doi principali inamici ai aparatului cardiovascular).

2. Boli ale arterelor coronariene

Substanțele prezente în struguri: flavonoizii și resveratrolul, au următoarele efecte benefici asupra circulației prin artere:

– vasodilatație, luptând împotriva spasmelor arteriale și crescând fluxul sangvin.

– reduc tendința trombocitelor din sânge de a forma cheaguri, ceea ce în cele din urmă duce la scăderea riscului de ocluzie arterială cauzată de arterioscleroză.

– ajută la inhibarea oxidării colesterolului LDL (acel colesterolul rău). Oxidarea acestui tip de colesterol ar duce în cele din urmă la apariția arteriosclerozei.

3. Tromboza

Strugurii împiedica sângele să formeze cheaguri în artere și vene. Acest lucru este foarte important pentru pacienții care au suferit un atac de cord, sau pentru cei care sunt predispuși la o asemenea afecțiune.

4. Anemie

Strugurii proaspeți sunt unele din fructele cu un conținut foarte mare de fier (0,26 mg/100g). Stafidele, însă au o cantitate și mai mare (2,59mg/100g), chiar mai mare decât cea conținută de carnea de miel, de exemplu.

5. Disfuncții ale ficatului

Strugurii au și o puternică funcție detoxifiantă, sporind astfel secreția de bila, În plus, strugurii sunt benefici în caz de ciroză sau ascită.

6. Disfuncții intestinale

Strugurii sunt un laxativ blând, care ne scapă astfel de constipația cronică. Ei ne mai echilibrează flora intestinală și evită putrefacția rezultată în urma unei diete bogate în proteină animală.

7. Disfuncții renale

Datorită funcțiilor diuretice, strugurii sunt recomandați în cazuri de insuficiență renală cauzată de nefrită, nefroză sau alte afecțiuni renale.

8. Gută și exces de acid uric

Strugurii sunt foarte buni în eliminarea excesului de acid uric din rinichi, datorită funcțiilor sale diuretice și alcalinizante. Persoanele care suferă de artrită, obezitate sau cei care consumă multă carne, trebuie să includă cât mai mult strugurii în dieta lor.

9. Cancer

Așa cum scriam la începutul articolului, resveratrolul care se găsește în special în coaja strugurilor, are proprietăți antitumorale.

Sursă: „Sănătatea prin alimentație”, Dr. George Pamplona-Roger & foto

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Reţetă delicioasă de îngheţată cu migdale şi banane Această îngheţată pe lângă faptul că se prepară rapid, este naturală şi absolut delicioasă, conţine doar 2 ingrediente: banane şi migdale.
Cum previn legumele crucifere apariția cancerului Vezi ce legume fac parte din familia cruciferelor și ce legătură au acestea cu prevenția cumplitei maladii. Include-le și tu cât mai des în meniul zilnic!
Horoscop săptămânal 4-10 august 2014 Află tot ce îţi rezervă astrele!
5 deficienţe de minerale şi vitamine Cum le identificăm şi cum le tratăm?
Smoothie din iaurt grecesc și fructe de pădure Slăbește rapid cu ajutorul acestui smoothie delicios și extrem de ușor de preparat!
Multiplele beneficii ale lavandei pentru sănătate Află cum te scapă rapid de stres, anxietate și depresie redându-ți calmul interior de care ai atâta nevoie.
Ceaiuri răcoritoare ideale pentru zilele caniculare În ciuda faptului că trăiesc pe meleaguri extrem de călduroase, arabilor nu le lipsesc ceaiurile din rutina zilnică. Vezi de ce este bine să bei și tu ceai pe timp canicular!
Cauzele principale ale senzaţiei permanente de foame Doar ce ai terminat de mâncat și simți că îți este din nou foame? Află aici care sunt principalele motive ale senzaţiei de foame.
7 plante și condimente ce te scapă de stres și îți îmbunătățesc funcţiile creierului Farmacia naturii îți oferă niște plante și condimente numai bune pentru sănătatea ta. Profită din plin de ele!
Suc natural pentru îmbunătățirea digestiei Nu stai prea bine la capitolul digestie? Următorul smoothie verde te va ajuta să-ți refaci flora intestinală și să te bucuri de un tranzit normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *