Sanatate

Cei 5 paşi ai autoexaminării sânului

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Cancerul de sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la femei şi din păcate incidenţa lui este în creştere. Anual, pe tot globul, mai mult de 700. 000 de femei mor din cauza acestei boli şi conform estimărilor încă 8-9 % din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.

În ciuda progresului şi a avansării tratamentelor, cancerul de sân încă reprezintă principala cauză a decesului la femei. Diagnosticarea precoce a acestuia, reprezintă singura şansă de supravieţuire, însă multe femei, mai ales în România, îşi neglijează sănătatea şi ajung prea târziu la medic.

Autoexaminarea sânilor se face în prima săptămână după menstruaţie, adică la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei sau la 3 zile după terminarea acesteia, deoarece în această perioadă stimularea hormonală a sânilor este mică.

Videoclip emoţionant – gestul de solidaritate al unor femei pentru prietena lor bolnavă de cancer la sân

O organizaţie nonprofit a cancerului de sân, ne vine în ajutor cu cele mai complete informaţii despre această boală şi ne prezintă pe site-ul său, principalii cinci paşi ai unei autoexaminării corecte a sânilor:

Pasul I

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Primul pas consta în privitul sânilor în oglindă, ţinând umerii drepţi şi mâinile pe şolduri. În continuare, trebuie să urmăreşti dacă:

  • sânii au dimensiunea, forma şi culoarea lor obişnuită;
  • sânii sunt uniformi, fără deformări şi umflături vizibile;

Dacă vedeți în schimb oricare dintre următoarele modificări, trebuie să vă prezentaţi la medic:

  • pielea sânilor prezintă pigmentari în jurul mamelonului (devine maronie);
  • pielea prezintă o adâncitură sau prezintă acel aspect de „coajă de portocală”;
  • dacă mamelonul se înfunda, devine retractil şi nu aveţi această caracteristică după naştere;
  • mamelonul se descuamează, este foarte uscat, îşi schimba formă sau culoarea, devenind mai pigmentat;
  • aveţi roşeaţa sau erupţii cutanate, însoţite de mâncărimi şi dureri

Pasul II

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Acum ridică braţele şi uită-te după aceleaşi modificări descrise la primul pas.

Pasul III

Uită-te dacă apar secreţii apoase, lăptoase, gălbui său sânge, la nivelul unuia sau ambelor mameloane. Aceste secreţii pot apărea pur şi simplu sau prin strângerea mamelonului.

Pasul IV

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

În poziţie culcată, du-ţi unul din braţe la ceafă, iar cu celălalt palpează-ţi sânul de pe partea cu braţul ridicat. Foloseşte mişcări ferme, uniforme şi de presiuni ascendente ( de la uşoare, la medii şi ferme, pentru a simţi toate ţesuturile). Începe palparea în cercuri concentrice de la marginea exterioară a sânului până la mamelon, inclusiv. Nu neglija zona axilei deoarece şi în această zonă se pot dezvolta ganglioni. Aveţi grijă să acoperiţi toată aria sânilor: de la clavicula până la partea superioară a abdomenului, şi dintr-o pare în alta, de la stern la axilă.

Pasul V

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Ultimul pas consta în autoexaminarea sânilor în timp ce stai în picioare sau aşezată. Palparea se face mai pe pielea umedă şi alunecoasă, aşa că poţi aplica această metodă sub duş. Acoperă toată zona sânilor prin mişcările descrise la pasul 4.

Surse:

  • www.breastcancer.org
  • www.roche.ro
  • healthy.kudika.ro

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

De ce este atât de periculos consumul de zahăr? Vezi de ce nu este bine să consumi zahăr în cantități mari și care este doza zilnică permisă.
10 gustări sănătoase care nu-ți afectează silueta Iată ce trebuie să mănânci la serviciu pentru a nu ceda tentației de a consuma ceva dulce! În plus, aceste gustări sănătoase țin la distanță stresul și oboseala.
Cum să scapi de colesterolul mărit Ai probleme cu nivelul colesterolului? Nu te impacienta şi află ce metode de abordare trebuie să urmezi.
Lista cu 100 de alimente ce au calorii negative Dorești să slăbești sănătos? Nimic mai simplu! Include aceste alimente în dieta zilnică.
Suc natural pentru slăbire rapidă şi sănătoasă Acest suc revigorant arde rapid grăsimile şi de asemenea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ţinându-ne astfel senzaţia de foame sub control.
Horoscop săptămânal 18-24 august 2014 Află ce-ți rezervă astrele în această săptămână. Unele zodii au parte de schimbări atât pe plan profesional, cât și personal. Află dacă faci parte din acestea!
De ce este bine să bem apă cu lămâie în fiecare dimineaţă? Află care sunt principalele beneficii ale consumului zilnic de apă cu lămâie! De asemenea, vezi de ce este bine să faci acest lucru la prima oră.
De ce este bine să mănânci semințe de floarea-soarelui Modestele semințe de floarea-soarelui combat cu succes arterioscleroza, însă lista beneficiilor acestora continuă. Află la ce mai sunt bune!
Înlocuieşte sucul cu apă aromatizată cu fructe Următoarele 5 reţete reprezintă de fapt alternative sănătoase, naturale, viu colorate şi delicioase de înlocuire a sucurilor din comerţ.
8 exerciții ce te vor scăpa de grăsimea abdominală – videoclip Acest set de exerciții durează doar 10 minute, însă rezultatele obținute de pe urma lui sunt excelente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *