Sanatate

Cei 5 paşi ai autoexaminării sânului

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Cancerul de sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la femei şi din păcate incidenţa lui este în creştere. Anual, pe tot globul, mai mult de 700. 000 de femei mor din cauza acestei boli şi conform estimărilor încă 8-9 % din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.

În ciuda progresului şi a avansării tratamentelor, cancerul de sân încă reprezintă principala cauză a decesului la femei. Diagnosticarea precoce a acestuia, reprezintă singura şansă de supravieţuire, însă multe femei, mai ales în România, îşi neglijează sănătatea şi ajung prea târziu la medic.

Autoexaminarea sânilor se face în prima săptămână după menstruaţie, adică la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei sau la 3 zile după terminarea acesteia, deoarece în această perioadă stimularea hormonală a sânilor este mică.

Videoclip emoţionant – gestul de solidaritate al unor femei pentru prietena lor bolnavă de cancer la sân

O organizaţie nonprofit a cancerului de sân, ne vine în ajutor cu cele mai complete informaţii despre această boală şi ne prezintă pe site-ul său, principalii cinci paşi ai unei autoexaminării corecte a sânilor:

Pasul I

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Primul pas consta în privitul sânilor în oglindă, ţinând umerii drepţi şi mâinile pe şolduri. În continuare, trebuie să urmăreşti dacă:

  • sânii au dimensiunea, forma şi culoarea lor obişnuită;
  • sânii sunt uniformi, fără deformări şi umflături vizibile;

Dacă vedeți în schimb oricare dintre următoarele modificări, trebuie să vă prezentaţi la medic:

  • pielea sânilor prezintă pigmentari în jurul mamelonului (devine maronie);
  • pielea prezintă o adâncitură sau prezintă acel aspect de „coajă de portocală”;
  • dacă mamelonul se înfunda, devine retractil şi nu aveţi această caracteristică după naştere;
  • mamelonul se descuamează, este foarte uscat, îşi schimba formă sau culoarea, devenind mai pigmentat;
  • aveţi roşeaţa sau erupţii cutanate, însoţite de mâncărimi şi dureri

Pasul II

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Acum ridică braţele şi uită-te după aceleaşi modificări descrise la primul pas.

Pasul III

Uită-te dacă apar secreţii apoase, lăptoase, gălbui său sânge, la nivelul unuia sau ambelor mameloane. Aceste secreţii pot apărea pur şi simplu sau prin strângerea mamelonului.

Pasul IV

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

În poziţie culcată, du-ţi unul din braţe la ceafă, iar cu celălalt palpează-ţi sânul de pe partea cu braţul ridicat. Foloseşte mişcări ferme, uniforme şi de presiuni ascendente ( de la uşoare, la medii şi ferme, pentru a simţi toate ţesuturile). Începe palparea în cercuri concentrice de la marginea exterioară a sânului până la mamelon, inclusiv. Nu neglija zona axilei deoarece şi în această zonă se pot dezvolta ganglioni. Aveţi grijă să acoperiţi toată aria sânilor: de la clavicula până la partea superioară a abdomenului, şi dintr-o pare în alta, de la stern la axilă.

Pasul V

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Ultimul pas consta în autoexaminarea sânilor în timp ce stai în picioare sau aşezată. Palparea se face mai pe pielea umedă şi alunecoasă, aşa că poţi aplica această metodă sub duş. Acoperă toată zona sânilor prin mişcările descrise la pasul 4.

Surse:

  • www.breastcancer.org
  • www.roche.ro
  • healthy.kudika.ro

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Slăbire, slăbire şi iar slăbire! Dar de unde atâta slăbire? O femeie poate fi considerată frumoasă chiar dacă nu are trup de model! Eu spun NU dietelor restrictive, promovez sănătatea şi încurajez toate femeile (indiferent de greutate) să simtă bine în pielea ...
Cum să previi depresia în mod natural Chiar dacă simți că nu mai ai forțe și stările de depresie te doboră, ridică-te și dă dovadă de curaj și ambiție, învingându-le!
7 modalităţi de îmbunătăţire a funcţiei ficatului La baza unei bune funcţionari a ficatului stau detoxifierea si consumul de legume crucifere. Ce sunt însă aceste legume crucifere şi cum ne ajută ele ficatul?
Ai auzit de „Miracle Drink” – băutura miraculoasă care previne apariția și dezvolt... Această băutură este consumată de foarte mult timp de chinezi. Iată o rețetă simplă și ieftină a longevității lor!
7 plante și condimente ce te scapă de stres și îți îmbunătățesc funcţiile creierului Farmacia naturii îți oferă niște plante și condimente numai bune pentru sănătatea ta. Profită din plin de ele!
Pepenele galben – o adevărată sursă de apă vie Îl cumperi zilnic din piețe și marketuri pentru că suntem în plin sezon. Îți place mirosul parfumat și gustul dulce al acestuia, însă te-ai gândit vreodată la beneficiile pe care ți le oferă?...
Cum să mănânci sănătos şi săţios de post Cine spune că trebuie să te înfometezi în perioada postului? Poţi mânca sănătos şi pe săturate, aşa că încearcă următoarele reţete, care sunt pur şi simplu delicioase!
Cele mai bune metode naturale de vindecare a rănilor În acest articol veţi afla cum să vă vindecaţi în mod natural rănile, cu ajutorul unor ingrediente care se afla la îndemâna oricui. Folosiţi-le ca să scăpaţi rapid de plăgi, fără dureri şi mai ales fă...
Salată verde cu ton și dressing de lămâie Această salată este extrem de gustoasă, se prepară rapid și este de ajutor persoanelor care doresc să slăbească sănătos!
Care este importanţa micului dejun Vrei să ai parte de o zi plină de reușite? Atunci nu sari peste micul dejun! Energia pe care ți-o dă cea mai importantă masă a zilei este secretul oricărei zi de succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *