Sanatate

Cei 5 paşi ai autoexaminării sânului

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Este esenţial să cunoaşteţi aceşti cinci paşi, deoarece pot demasca posibila existenţă a cancerului de sân.

Cancerul de sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la femei şi din păcate incidenţa lui este în creştere. Anual, pe tot globul, mai mult de 700. 000 de femei mor din cauza acestei boli şi conform estimărilor încă 8-9 % din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.

În ciuda progresului şi a avansării tratamentelor, cancerul de sân încă reprezintă principala cauză a decesului la femei. Diagnosticarea precoce a acestuia, reprezintă singura şansă de supravieţuire, însă multe femei, mai ales în România, îşi neglijează sănătatea şi ajung prea târziu la medic.

Autoexaminarea sânilor se face în prima săptămână după menstruaţie, adică la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei sau la 3 zile după terminarea acesteia, deoarece în această perioadă stimularea hormonală a sânilor este mică.

Videoclip emoţionant – gestul de solidaritate al unor femei pentru prietena lor bolnavă de cancer la sân

O organizaţie nonprofit a cancerului de sân, ne vine în ajutor cu cele mai complete informaţii despre această boală şi ne prezintă pe site-ul său, principalii cinci paşi ai unei autoexaminării corecte a sânilor:

Pasul I

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Primul pas consta în privitul sânilor în oglindă, ţinând umerii drepţi şi mâinile pe şolduri. În continuare, trebuie să urmăreşti dacă:

  • sânii au dimensiunea, forma şi culoarea lor obişnuită;
  • sânii sunt uniformi, fără deformări şi umflături vizibile;

Dacă vedeți în schimb oricare dintre următoarele modificări, trebuie să vă prezentaţi la medic:

  • pielea sânilor prezintă pigmentari în jurul mamelonului (devine maronie);
  • pielea prezintă o adâncitură sau prezintă acel aspect de „coajă de portocală”;
  • dacă mamelonul se înfunda, devine retractil şi nu aveţi această caracteristică după naştere;
  • mamelonul se descuamează, este foarte uscat, îşi schimba formă sau culoarea, devenind mai pigmentat;
  • aveţi roşeaţa sau erupţii cutanate, însoţite de mâncărimi şi dureri

Pasul II

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Acum ridică braţele şi uită-te după aceleaşi modificări descrise la primul pas.

Pasul III

Uită-te dacă apar secreţii apoase, lăptoase, gălbui său sânge, la nivelul unuia sau ambelor mameloane. Aceste secreţii pot apărea pur şi simplu sau prin strângerea mamelonului.

Pasul IV

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

În poziţie culcată, du-ţi unul din braţe la ceafă, iar cu celălalt palpează-ţi sânul de pe partea cu braţul ridicat. Foloseşte mişcări ferme, uniforme şi de presiuni ascendente ( de la uşoare, la medii şi ferme, pentru a simţi toate ţesuturile). Începe palparea în cercuri concentrice de la marginea exterioară a sânului până la mamelon, inclusiv. Nu neglija zona axilei deoarece şi în această zonă se pot dezvolta ganglioni. Aveţi grijă să acoperiţi toată aria sânilor: de la clavicula până la partea superioară a abdomenului, şi dintr-o pare în alta, de la stern la axilă.

Pasul V

www.breastcancer.org

www.breastcancer.org

Ultimul pas consta în autoexaminarea sânilor în timp ce stai în picioare sau aşezată. Palparea se face mai pe pielea umedă şi alunecoasă, aşa că poţi aplica această metodă sub duş. Acoperă toată zona sânilor prin mişcările descrise la pasul 4.

Surse:

  • www.breastcancer.org
  • www.roche.ro
  • healthy.kudika.ro

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Cum îți dai seama dacă peștele este proaspăt Fie că este dezlegare la pește sau pur și simplu dorești să mănânci mai sănătos, trebuie să te asiguri că peștele pe care urmează să-l cumperi este proaspăt! Iată cum!
Multiplele beneficii ale socului pentru sănătate Socul este un remediu extraordinar pe care natura ni-l oferă din abundenţă şi mai ales gratis! De ce să nu profităm din plin de beneficiile acestuia?
Horoscop săptămânal: 02-08 februarie 2015 Berbecii sunt plini de energie, în timp ce Peștii au parte de multe realizări pe plan profesional. Află ce-ți rezervă astrele!
Dr. Oz: Armele secrete de combatere a celulitei Dacă ai încercat toate metodele de combatere a celulitei şi nu ai obţinut rezultatele dorite, nu trebuie să îţi pierzi speranţa. Dr. Oz sustine ca există numeroase puternice arme, ce te pot ajuta să c...
Află cum să alungi stresul din viaţa ta Timpurile pe care le trăim devin din ce în ce mai dificile şi observăm cum sarcinile ne cresc pe zi ce trece. Totul trebuie efectuat cu cea mai mare viteză şi parcă nu mai avem timp nici să respirăm....
5 metode naturale care te scăpa de migrenă Migrenele sunt dureri cronice ce se pot întinde pe toată durata vieții și sunt asociate cu stări de greață, ameţeală și cu scăderea puterii de concentrare. Vezi cum poţi scăpa de ele în mod natural! ...
Ridichea neagră, cel mai bun remediu natural pentru gripă și răceală Dacă faci parte din rândul persoanelor care răcesc des, folosește ridichea neagră pe post de remediu natural.
Prunele – beneficii miraculoase asupra sănătății noastre Ne mențin cât mai tineri, ne ajută să slăbim și ne mențin ficatul cât mai sănătos, însă lista beneficilor prunelor nu se oprește aici.
Cum trebuie să procedezi în caz de infarct miocardic Din nefericire incidenţa infarctului miocardic este crescută în rândul romanilor. Vezi care sunt măsurile de prim-ajutor ce trebuie să aplici în cazul tău sau a celor din jur!
Beneficiile consumului de pepene roşu Pepenele roșu este un adevărat izvor de sănătate, cu multiple beneficii ce încep de la prevenirea cancerului până la menținerea pielii cât mai frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *