Sanatate

Care sunt efectele negative ale utilizării antibioticelor în exces

Medicii din Marea Britanie trag un serios semnal de alarmă pentru cei ce obişnuiesc să suprautilizeze antibiotice. Aşa-numiţii „supermicrobi”, foarte rezistenţi la orice tip de antibiotic vor aduce progresul medical în urmă cu un secol.

Medicii din Marea Britanie trag un serios semnal de alarmă pentru cei ce obişnuiesc să suprautilizeze antibiotice. Aşa-numiţii "supermicrobi", foarte rezistenţi la orice tip de antibiotic vor aduce progresul medical în urmă cu un secol.

Orice operaţie considerată banală astăzi ar putea deveni extrem de riscantă în viitor, datorită riscului de infecţie cu aceşti supermicrobi, care ar diminua şansele de supravieţuire ale pacienţilor. În aceste condiţii un pacient va avea nevoie de mai multe zile de spitalizare şi de medicamente mult mai scumpe pentru a supravieţui, fapt care ar putea afecta destul de serios bugetul sistemului medical.
Specialiştii ne arată că rata deceselor cauzate de infecţiile bacteriene, ar putea să ajungă din nou la cifra de la începutul secolului XX, atunci când antibioticele nu fuseseră încă descoperite.

Descoperirea antibioticelor a reprezentat un pas uriaş în medicină. Cu ajutorul lor a luat naştere o nouă eră, ce permitea vindecarea cu succes a bolnavilor, ce în trecut erau sortiţi decesului. Antibioticele au deschis noi frontiere în medicină, astfel deveinind posibile transplantul de organe, de celule stem sau de măduvă. Toate aceste proceduri nu ar fi fost posibile, deoarece toţi pacienţii ar fi decedat în urma infecţiilor post-operatorii survenite, sau datorită slăbirii sistemului imunitar, ce nu poate lupta singur, necesitand susţinerea prin antibiotice. Toate aceste argumente evidenţiază faptul că antibioticele au schimbat medicina într-un fel în care nici un alt tratament nu o va mai realiza.
Din pacate acestea nu au mai ocupat o importanţă în rândul cercetărilor, ultima clasă de antibiotice fiind creată în 1987.

Cum s-a ajuns la apariţia acestor super-bacterii, rezistente la antibiotice?

Acest lucru s-a întâmplat datorită nouă! Bacteriile ca orice alt organism viu dealtfel, isi doresc să supravieţuiască. Ele se adaptează transformându-se continuu, aşa că de fiecare dată când noi încercăm să le distrugem, ele vor găsi o cale de supravieţuire. Atunci când folosim un antibiotic, bacteria cea mai rezistentă devine predominantă, restul murind. Astfel, rezistenţă este o consecinţă inevitabilă a evoluţiei oricărei bacterii, iar acest fenomen este susţinut de noi prin suprautilizarea antibioticelor.

Ce este de făcut?

Soluţia cea mai bună constă în evitarea consumului excesiv de antibiotice. Prin suprautilizare nu facem altceva decât să  ajutăm bacteriile să devină mai rezistente şi să adapteze noilor conditii de viata. Medicii ar trebui să se conformeze şi să nu mai prescrie cu atâta uşurinţă antibiotice pentru o răceală banală.
Trebuie să ne îndreptăm atenţia şi către produsele naturiste.

De exemplu, tinctura de propolis este antibioticul natural excelent ce lupta cu succes cu viruşii şi ne întăreşte sistemul imunitar. Cătina, ghimbirul şi usturoiul întregesc lista celor mai bune produse naturale ce combat cu succes o răceală. Nu trebuie sa cazi in extreme si sa mai ultilizezi absolut deloc antibiotice. Atunci cand sunt semne clare de infectie in corp acestea reprezinta cea mai buna solutie. Tot ce trebuie sa facem este sa mergem la doctor si sa evitam automedicatia.

Sursa: descopera.ro

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

De ce nu reuşeşti să slăbeşti – top 10 greşeli Află care sunt aceste greşeli pe care poate le faci şi tu!
Cine are dreptate în războiul dintre vegetarieni și carnivori? Replicile dure, acide și chiar jignitoare pe care și le aruncă ambele tabere m-au determinat să scriu un articol pe această temă.
6 alimente ce îţi curăţă ficatul de toxine Acest articol nu se adresează doar persoanelor care au probleme cu ficatul. Cu toţii trăim într-un mediu plin de toxine şi stres, aşa că îmbolnăvirea ficatului nostru este doar o chestiune de timp....
Horoscop săptămânal 11-17 august 2014 Oare ce ne mai rezervă astrele în această săptămână?
Metalele grele – metode complete de prevenire şi eliminare din organism Chiar şi tu poţi fi intoxicat/ă, deoarece metalele grele pătrund în organism prin alimentaţie, apă, aer sau vaccin. Află ce simptome dau şi cum să le elimini în mod natural.
Alternative naturale la antibiotice În acest articol veți găsi 16 alternative naturale ale antibioticelor clasice.
Sfaturi pentru a avea ochi sanatosi Sfaturile referitoare la sănătatea ochilor sunt multiple. Cel mai mult contează dacă decidem să le respectăm sau nu.
Alergiile de primăvară – metode de prevenire si tratare naturală Nasul îţi curge şi îţi este înfundat, ai gâtul inflamat, strănuţi, ochii îţi sunt roşii şi înlăcrimaţi? Dacă da, suferi de alergie de primăvară! Află cum să o tratezi rapid şi eficient....
7 situaţii în care câştigi timp dar îţi afectezi sănătatea Eşti pe fugă? De cele mai multe ori sari peste nişte obiceiuri doar ca să fii gata la timp? Te gândeşti că nu e mare lucru, dar tu ştii cât de rău îţi faci?
Cum să prepari o salată cu adevărat sănătoasă Folosește următoarele ingrediente dacă vrei ca salata preparată de tine să fie cât mai sănătoasă și să nu te îngrașe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *