Sanatate

Afinele – aceste mici bobiţe sunt sănătate curată pentru organismul tău

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Privind cât de mici sunt aceste fructe, care rareori ajung la un diametru de un centimetru, ajungi să te întrebi cum pot fi atât de sănătoase pentru organismul tău. În ciuda aspectului, care nu le scoate cu nimic în evidență și le face să pară chiar nesemnificative, află că afinele dețin de fapt niște proprietăți de-a dreptul extraordinare.

Afinele în mod obișnuit, au culoarea albastru închis, însă în categoria acestora mai există și alte subspecii de culoare roșie, numite cranberry (în traducere, merișor). Toate au o pulpă zemoasă, aromata, dulce și ușor amăruie.

Ce proprietăți au afinele?

Afinele conțin un procent de 11,4 % carbohidrați, fiind formați în mare parte din fructoza și alte zaharuri. Ca și minerale, amintim potasiul, iar la vitamine, vitamina A.
Proprietățile lor medicale își au însă izvorul în celelalte componente nutritive, cum ar fi: tanina, acizii organici, mirtlilina și antocianinele. Acești termeni sunt destul de greoi și în concluzie vom reține doar beneficiile oferite de aceștia și anume: antiseptici, vasculoprotectori și astringenţi (prin astringent înțelegem o plantă sau produs cu un efect de strângere a țesuturilor, de scădere a secrețiilor glandelor și mucoaselor, de oprire a hemoragiilor capilare și a diareei).

Pentru ce sunt indicate afinele?

1. Infecțiile urinare

Sucul de afine este renumit pentru efectele sale remarcabile pe care le are asupra bacteriilor responsabile cu apariția infecției urinare. Cu ajutorul proprietățile sale puternic antiseptice și antibiotice chiar și bacteria E. Coli este învinsă. Ceea ce este cu adevărat important de abia acum urmează, deoarece afinele prezintă două avantaje majore, în comparație cu antibioticele folosite pentru tratarea infecțiilor repetate ale tractului urinar inferior (cistita):

  •  împiedica aderenţa bacteriilor la celulele care căptușesc vezica urinară. Aderenţa bacteriilor este cea care explica reinfectările frecvente și din această cauză tratamentele cu antibiotice dau doar rezultate temporare, urmând ca infecția se reapară.
  •  NU provoacă rezistenţă bacteriană, lucru care din nefericire, nu se poate afirma și despre antibiotice.

2. Pietrele la rinichi

Afinele conțin acid chinic, o substanță ce este eliminată prin urina. Aceasta are funcția de acidificare a urinei și ajută astfel de prevenirea formării de pietre. Mai mult, sucul de afine ajută chiar și la dizolvarea pietrelor renale existente.

3. Diareea infecțioasă

Aceasta afecțiune inconfortabilă este ținută în frâu cu ajutorul afinelor. Acțiunea puternic antimicrobiană și astringenta a acestoră, este foarte eficientă în tratarea tractului digestiv. Afinele au puterea de a reechilibra flora intestinală și împiedică dezvoltarea excesivă a bacteriei E. Coli, care este cea mai întâlnită în intestine. Astfel, afinele sunt ideale și în tratarea disbacteriozei (dereglarea florei bacteriene), cauzată în general in urma consumului de antibiotice. Afinele sunt foarte bune și împotriva flatulenţei.

4. Bolile circulatorii

Afinele acționează pentru a apăra pereții capilarelor și ai venelor prin conținutul lor de antocianină. Această substanță mai are și puterea de a reduce inflamația țesuturilor. Consumul regulat de afine ajută în cazuri de inflamare a extremităților inferioare, varice, flebită, hemoroizi și ulcere varicoase.

5. Pierderea vederii cauzată de deteriorarea retinei

Antocianinele (aceste substanțe dau de fapt culoarea fiecărei specii de afine, fiind mai abundentă în speciile albastre) din afine ajută retina să funcționeze corespunzător și îi redau acuitatea vizuală.

6. Detoxifiere

Cantitatea mare de Potasiu conținută de afine, ajută la o bună detoxifiere a întregului organism și reglează tensiunea arterială.

7. Îmbunătățesc sistemul imunitar

Afinele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, aproximativ 13 mg la 100 gr, ceea ce le face ideale în protejarea și în accelerarea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, afinele țin răceală și gripă la distanță.

8. Previn apariția cancerului

Afinele sunt și ele incluse în lista super-alimentelor ce scad rata mortalității cauzate de cancer. Consumă-le alături de căpșuni și astfel îi vei da corpului o sursă foarte mare de antioxidanți, ce va combate daunele produse acțiunea radicalilor liberi.

Dacă v-ați convins de beneficiile afinelor, aici veți găsi câteva rețete de sucuri.

Sursa art: „Santatea prin alimentație”, Dr. George D. Pamplona-Roger.

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Top 7 alimente pentru un abdomen plat Abdomenul plat este visul oricarei persoane. Cheia obtinerii acestuia, o reprezinta o serie de alimente imbinate cu exercitii fizice.
Cum este învins cancerul cu ajutorul usturoiului Usturoiul este cu adevărat un aliment-medicament.
Află cum să alungi stresul din viaţa ta Timpurile pe care le trăim devin din ce în ce mai dificile şi observăm cum sarcinile ne cresc pe zi ce trece. Totul trebuie efectuat cu cea mai mare viteză şi parcă nu mai avem timp nici să respirăm....
Videoclip emoţionant – prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte Aceste femei şi-au ras părul în spirit de solidaritate cu prietena lor bolnavă de cancer. Toată această întâmplare a fost filmată şi transpusă într-un videoclip ce te va lăsa fără cuvinte....
Pepenele galben – o adevărată sursă de apă vie Îl cumperi zilnic din piețe și marketuri pentru că suntem în plin sezon. Îți place mirosul parfumat și gustul dulce al acestuia, însă te-ai gândit vreodată la beneficiile pe care ți le oferă?...
Tratamente simple pe care le poţi realiza acasă Cu ajutorul unor produse aflate la îndemna oricui, poţi să scapi de: mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari, iritaţii, acnee, arsuri minore, senzaţia de greaţă, răceală sau toxiinfecţie aliment...
Scapă de constipație cu ajutorul crușinului Folosit cu succes în medicina naturistă datorită proprietăților sale puternic laxative, crușinul este fără îndoială unul dintre cei mai temuți dușmani ai constipației. Vezi cum trebuie să-l administre...
Reţetă delicioasă de îngheţată cu migdale şi banane Această îngheţată pe lângă faptul că se prepară rapid, este naturală şi absolut delicioasă, conţine doar 2 ingrediente: banane şi migdale.
Deodorantul tău este toxic? Află care sunt cele mai toxice cinci ingrediente, pe care nu doreşti să le întâlneşti în deodorantul tău!
Cum trebuie să procedezi în caz de infarct miocardic Din nefericire incidenţa infarctului miocardic este crescută în rândul romanilor. Vezi care sunt măsurile de prim-ajutor ce trebuie să aplici în cazul tău sau a celor din jur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *