Sanatate

Afinele – aceste mici bobiţe sunt sănătate curată pentru organismul tău

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Privind cât de mici sunt aceste fructe, care rareori ajung la un diametru de un centimetru, ajungi să te întrebi cum pot fi atât de sănătoase pentru organismul tău. În ciuda aspectului, care nu le scoate cu nimic în evidență și le face să pară chiar nesemnificative, află că afinele dețin de fapt niște proprietăți de-a dreptul extraordinare.

Afinele în mod obișnuit, au culoarea albastru închis, însă în categoria acestora mai există și alte subspecii de culoare roșie, numite cranberry (în traducere, merișor). Toate au o pulpă zemoasă, aromata, dulce și ușor amăruie.

Ce proprietăți au afinele?

Afinele conțin un procent de 11,4 % carbohidrați, fiind formați în mare parte din fructoza și alte zaharuri. Ca și minerale, amintim potasiul, iar la vitamine, vitamina A.
Proprietățile lor medicale își au însă izvorul în celelalte componente nutritive, cum ar fi: tanina, acizii organici, mirtlilina și antocianinele. Acești termeni sunt destul de greoi și în concluzie vom reține doar beneficiile oferite de aceștia și anume: antiseptici, vasculoprotectori și astringenţi (prin astringent înțelegem o plantă sau produs cu un efect de strângere a țesuturilor, de scădere a secrețiilor glandelor și mucoaselor, de oprire a hemoragiilor capilare și a diareei).

Pentru ce sunt indicate afinele?

1. Infecțiile urinare

Sucul de afine este renumit pentru efectele sale remarcabile pe care le are asupra bacteriilor responsabile cu apariția infecției urinare. Cu ajutorul proprietățile sale puternic antiseptice și antibiotice chiar și bacteria E. Coli este învinsă. Ceea ce este cu adevărat important de abia acum urmează, deoarece afinele prezintă două avantaje majore, în comparație cu antibioticele folosite pentru tratarea infecțiilor repetate ale tractului urinar inferior (cistita):

  •  împiedica aderenţa bacteriilor la celulele care căptușesc vezica urinară. Aderenţa bacteriilor este cea care explica reinfectările frecvente și din această cauză tratamentele cu antibiotice dau doar rezultate temporare, urmând ca infecția se reapară.
  •  NU provoacă rezistenţă bacteriană, lucru care din nefericire, nu se poate afirma și despre antibiotice.

2. Pietrele la rinichi

Afinele conțin acid chinic, o substanță ce este eliminată prin urina. Aceasta are funcția de acidificare a urinei și ajută astfel de prevenirea formării de pietre. Mai mult, sucul de afine ajută chiar și la dizolvarea pietrelor renale existente.

3. Diareea infecțioasă

Aceasta afecțiune inconfortabilă este ținută în frâu cu ajutorul afinelor. Acțiunea puternic antimicrobiană și astringenta a acestoră, este foarte eficientă în tratarea tractului digestiv. Afinele au puterea de a reechilibra flora intestinală și împiedică dezvoltarea excesivă a bacteriei E. Coli, care este cea mai întâlnită în intestine. Astfel, afinele sunt ideale și în tratarea disbacteriozei (dereglarea florei bacteriene), cauzată în general in urma consumului de antibiotice. Afinele sunt foarte bune și împotriva flatulenţei.

4. Bolile circulatorii

Afinele acționează pentru a apăra pereții capilarelor și ai venelor prin conținutul lor de antocianină. Această substanță mai are și puterea de a reduce inflamația țesuturilor. Consumul regulat de afine ajută în cazuri de inflamare a extremităților inferioare, varice, flebită, hemoroizi și ulcere varicoase.

5. Pierderea vederii cauzată de deteriorarea retinei

Antocianinele (aceste substanțe dau de fapt culoarea fiecărei specii de afine, fiind mai abundentă în speciile albastre) din afine ajută retina să funcționeze corespunzător și îi redau acuitatea vizuală.

6. Detoxifiere

Cantitatea mare de Potasiu conținută de afine, ajută la o bună detoxifiere a întregului organism și reglează tensiunea arterială.

7. Îmbunătățesc sistemul imunitar

Afinele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, aproximativ 13 mg la 100 gr, ceea ce le face ideale în protejarea și în accelerarea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, afinele țin răceală și gripă la distanță.

8. Previn apariția cancerului

Afinele sunt și ele incluse în lista super-alimentelor ce scad rata mortalității cauzate de cancer. Consumă-le alături de căpșuni și astfel îi vei da corpului o sursă foarte mare de antioxidanți, ce va combate daunele produse acțiunea radicalilor liberi.

Dacă v-ați convins de beneficiile afinelor, aici veți găsi câteva rețete de sucuri.

Sursa art: „Santatea prin alimentație”, Dr. George D. Pamplona-Roger.

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Cum să eviţi uscarea manilor și a buzelor pe timp de iarnă Trecerea bruscă de la aerul cald din interior la frigul de afară afectează pielea, uscând-o rapid și cauzând astfel iritaţii și senzaţii de mâncărime. Îngrijeşte-ţi pielea corespunzător și astfel vei ...
Prunele – beneficii miraculoase asupra sănătății noastre Ne mențin cât mai tineri, ne ajută să slăbim și ne mențin ficatul cât mai sănătos, însă lista beneficilor prunelor nu se oprește aici.
De ce este bine să mănânci leurdă Leurda este fără îndoială una dintre cele mai benefice plante ale primăverii, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Consum-o și tu pentru a avea o sănătate de fier!
Clătite dietetice cu ovăz, afine şi căpşuni – ideale pentru silueta ta Îţi plac foarte mult clătitele, însă le eviţi de teamă să nu te îngraşi? Încearcă şi tu următoarea reţetă!
Usturoiul încolţit – pericol sau beneficiu pentru sănătate? De fiecare dată cumperi prea mult usturoi şi începe să germineze înainte de a-l folosi pe tot?
Cum trebuie să procedezi în caz de infarct miocardic Din nefericire incidenţa infarctului miocardic este crescută în rândul romanilor. Vezi care sunt măsurile de prim-ajutor ce trebuie să aplici în cazul tău sau a celor din jur!
Beneficiile nebănuite ale semințelor de pepene roșu Seminţele de pepene roşu sunt un izvor de sănătate. Află de ce este bine să le consumi.
Ridichea neagră, cel mai bun remediu natural pentru gripă și răceală Dacă faci parte din rândul persoanelor care răcesc des, folosește ridichea neagră pe post de remediu natural.
Cum să îţi menţii inima cât mai sănătoasă Alimentaţia şi stilul de viaţă sunt de o importanţă vitală în menţinerea sănătăţii inimii.
Cum se distinge mierea naturală de cea artificială? Peste tot auzi vorbindu-se despre beneficiile mierii pentru sănătate, însă cum verificăm dacă aceasta este cu adevărat naturală şi nu un produs falsificat, ce ne poate face mai mult rău decât bine?...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *