Retete, Sanatate

5 surse excelente de fier contra anemiei

Anemia îţi afectează viaţa, mai ales dacă eşti o persoană activă. Oboseala, lipsa de concentrare şi stările de irascibilitate cauzate de aceasta, îşi spun cuvântul şi nu mai reuşeşti să îţi desfăşori aşa cum trebuie activităţile.

Anemia îţi afectează viaţa, mai ales dacă eşti o persoană activă. Oboseala, lipsa de concentrare şi stările de irascibilitate cauzate de aceasta, îşi spun cuvântul şi nu mai reuşeşti să îţi desfăşori aşa cum trebuie activităţile.

Este recomandat consumul a minim 18 mg de fier pe zi, aşa că apelează cu încredere la următoarele 5 alimente pentru a-ţi procura doza necesară.

1. Spanacul

spanac-pentru-anemie

Spanacul conţine 2,71 mg de fier/100 g, o porţie mult mai mare în comparație cu cea găsită în carne. Deşi fierul din sursele vegetale este mai greu de absorbit în comparaţie cu cel din sursele animale, vitamina C găsită în abundenţă în spanac şi în alte alimente îmbunătăţeşte procesul de asimilare al acestui mineral. Sucul proaspăt de spanac reprezintă cea mai eficientă metodă de a consuma această legumă în cazuri de anemie.
Pe lângă anemie, spanacul combate:

  • dereglări ale retinei
  • nivelul ridicat al colesterolului
  • ajută în sarcină, la activităţile fizice şi la creştere.

Preparare şi utilizare:

  • în stare crudă (salate)
  • congelat
  • gătit
  • suc proaspăt (jumătate de pahar pe zi, băut puţin câte puţin înainte de prânz sau cină).

2. Lintea

lintea-pentru-anemie

Lintea este o sursă excelentă de fier, furnizând 9 mg/100 g. Această cantitate este mult mai mare decât cea pe care o conţine carnea (2 mg/100 gr) şi ouăle (1,44 mg/100 g). Este un aliment foarte concentrat, conţinând doar 11,2% apă. Aceasta face din linte o remarcabilă sursă de energie, furnizând 338 kcal/100 g. Mare parte din energie provine din proteine şi carbohidraţi, din moment ce lintea nu conţine practic nicio grăsime (sub 1%).

Însă, pe lângă fier, lintea mai conţine şi alţi nutrienţi în cantităţi mari, care contribuie la producerea de celule roşii în sânge.

Pe lângă anemie, lintea combate:

  • constipaţia
  • diabetul
  • colesterolul ridicat
  • ajută foarte mult în sarcină

Preparare şi utilizare:

  • gătită
  • piure sau sub formă de făină

3. Fasolea

fasole-pentru-anemie

Fasolea supranumită şi „carnea săracului” conţine 10 mg fier/100 g. Din acest motiv, fasolea este considerată una dintre cele mai bune surse de fier şi este recomandată persoanelor anemice sau subnutrite. Având în vedere că şi aici fierul se absoarbe greu de organism, este necesară folosirea câtorva picături de lămâie, pentru a se asigura doza necesară de vitamina C.

Pe lângă anemie, fasolea ajută şi la:

  • prevenirea constipaţiei
  • ţine colesterolul şi trigliceridele sub control
  • este ideală pentru persoanele cu hipertensiune arterială
  • este bună în perioada de covalescenţă

4. Năut

naut-pentru-anemie

Năutul reprezintă exact ce le trebuie femeilor şi bărbaţilor moderni, aflaţi tot timpul pe fugă. Conţine 6,24 mg de fier la 100 g, aproape de trei ori mai mult decât conţine carnea. Năutul este un aliment aproape complet, ale cărui porţii de nutrienţi se află în proporţii bine echilibrate.

Consumul regulat de naut mai este recomandat şi în următoarele situaţii

  • colesterol ridicat
  • constipaţie
  • dereglări funcţionale ale sistemului nervos
  • sarcină

Prepare şi utilizare:

  • gătit
  • copt la cuptor sau prăjit
  • faină de naut

5. Soia

Soybeans and Pod

Am păstrat ce este mai bun pentru sfârşit. Astfel, află că soia conţine 15,7 mg fier/100 g, de cinci ori mai mult decât carnea. Soia este poate alimentul natural cel mai bogat în proteine, vitamine şi minerale. Capacitatea sa de a hrăni şi de a preveni bolile este extraordinară.

Beneficiile consumului de soia nu se reduc doar la prevenirea anemiei, deoarece:

  • reglează ciclul menstrual
  • ameliorează simptomele menopauzei
  • reduce riscul de apariţie a cancerului mamar
  • previne apariţia cancerului de prostată la bărbaţi
  • previne atacul de cord
  • ţine sub control nivelul colesterolului
  • arterioscleroza
  • tromboza
  • osteoporoza

Preparare şi utilizare:

  • gătită
  • faină
  • proteină de soia
  • lapte de soia
  • tofu

 Sursa: WomensHealthMag, „Sănătate prin alimentaţie – Dr. George Pamplona-Roger”

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Cum să scapi de colesterolul mărit Ai probleme cu nivelul colesterolului? Nu te impacienta şi află ce metode de abordare trebuie să urmezi.
10 gustări sănătoase care nu-ți afectează silueta Iată ce trebuie să mănânci la serviciu pentru a nu ceda tentației de a consuma ceva dulce! În plus, aceste gustări sănătoase țin la distanță stresul și oboseala.
Prunele – beneficii miraculoase asupra sănătății noastre Ne mențin cât mai tineri, ne ajută să slăbim și ne mențin ficatul cât mai sănătos, însă lista beneficilor prunelor nu se oprește aici.
Rodia – fructul ce îţi curăţă arterele şi previne anemia Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de rodie. În articol, vei găsi tot ce trebuie să ştii despre acest fruct minune.
Cum este învins cancerul cu ajutorul usturoiului Usturoiul este cu adevărat un aliment-medicament.
Știai că gutuia are peste 100 de proprietăți benefice pentru organism? Aceste fructe aromate ne ajută să slăbim, ne întăresc sistemul imunitar și astfel ne feresc de răcelile sezoniere. Însă lista numeroaselor beneficii nu se oprește aici!
Salată caldă SĂȚIOASĂ și cu PUȚINE CALORII! Ideală și pentru zilele de post sau vegetarieni Această rețetă este potrivită pentru zilele în care dorim să mâncăm ceva mai ușor, dar care să ne țină de foame.
Reţete de sucuri care îţi curăţă grăsimile de pe artere – rodia este ingredientul secret... Pe lângă acest beneficiu, rodia previne apariţia cancerului, a anemiei, a depresiei şi îţi protejează ficatul de acţiunea nocivă a toxinelor.
De ce este bine să mâncăm cireșe Știai că cireșele ajută la pierderea în greutate și ne purifică sângele? Lista beneficiilor nu se oprește însă aici.
2 paşi esenţiali pentru o mai bună digestie "În general, omenirea odată cu îmbunătăţirea produselor culinare, mănâncă de două ori mai mult decât le cere natura" - Benjamin Franklin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *