Sanatate

10 semne că ai lipsă de fier

Poate nu ai făcut niciodată legătura între unghiile fragile şi lipsa de fier, însă află că este doar una dintre multiplele cauze ale acestei deficienţe.

Poate nu ai făcut niciodată legătura între unghiile fragile şi lipsa de fier, însă află că este doar una dintre multiplele cauze ale acestei deficienţe.

Aproximativ 9 procente din femei suferă de lipsa de fier, conform celor mai recente rezultate al Centrului de Prevenţie şi Control al bolilor – însă numărul este şi mai ridicat pentru femeile active fizic, spun experţii. Cum îţi dai seama dacă şi tu ai această problemă? Următoarele 10 semne sunt cele care te ajută să depistezi la timp lipsa de fier.

1. Oboseala

Corpul foloseşte fierul pentru a produce hemoglobina, proteină prezenta în celule roşii cu funcţia de transport al oxigenului. Când nu ai suficiente celulele sanguine sănătoase, începi să te simţi din ce în ce mai epuizată.

oboseala-si-anemia

 

2. Dificultate la concentrare

Sinteza neuronilor poate fi alterată la persoanele ce au carenta de fier, şi astfel aceştia se concentrează foarte greu.

anemia-si-lipsa-de-concentrare

 

3. Apatie, stări de nervozitate şi irascibilitate

Aceste stări sunt şi ele consecinţe ale anemiei ce te poate face să ai probleme atât pe plan profesional cât şi personal, deoarece te fac să îţi pierzi orice fel de interes şi să te enervezi foarte uşor.

apatia si lipsa de fier

4. Dispneea

Dispneea reprezintă o dificultate respiratorie ce trădează un deficit de oxigenare a sângelui. Această lipsă a respiraţiei se poate întâmpla oricând, fie că te antrenezi la sală sau pur şi simplu atunci când mergi. De ce? Fără suficient fier corpul începe să devină din ce în ce mai însetat de oxigen, pentru a acoperi această lipsă.

dispneea si lipsa de fier

5. Pielea neobişnuit de palidă

Dacă începi să te asemeni cu un vampir, acesta nu este un semn bun, deoarece anemia este avansata. O piele foarte albă arată o reducere a fluxului de sânge şi scăderea numărului de celule roşii din sânge.

piele palida si anemie

6. Rezistenţa scăzută la efort

Un alt semn al lipsei de fier constă în dificultatea cu care îţi realizezi activităţile fizice obişnuite. Astfel, ţi se poate întâmpla să te resimţi mult mai repede după ce îţi realizezi exerciţiile şi să nu ştii care este cauza.

lipsa-rezistenta-lipsa-de-fier

7. Tonus muscular scăzut, însoţit de dureri puternice

Un alt semn al anemiei constă în crampe prelungite la nivelul muşchilor după efectuarea exerciţiilor. Atunci când nu ai suficient fier, muşchii îşi pierd capacitatea de a se recupera în mod corespunzător, ceea ce duce la apariţia unei senzaţii de disconfort.

dureri-musculare-anemie

8. Unghii fragile

Unghiile care se rup şi se exfoliază foarte uşor reprezintă iarăşi o cauză a anemiei. Tot o cauză a acesteia sunt şi petele albe şi neregularităţile ce apar pe unghii.

unghii-fragile-anemie

9. Infecţii frecvente

Dacă te îmbolnăveşti des, în special de boli respiratorii – deficienţa de fier poate fi cauza.

infectii-frecvente-lipsa-de-fier

10. Urină de culoare roşie sau roz

Am păstrat cel mai ciudat semn pentru sfârşit. Urina roşiatică poate apărea şi în urma consumului de sfeclă roşie, însă s-a observat că incidenta este mai mare în cazul persoanelor cu lipsa de fier. Acest lucru este cauzat de creșterea absorbției intestinale a unor pigmenți.

urina-rosiatica-anemie

 

Sursa art. si poze: WomensHealthMag

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Plante care cresc imunitatea Trecerea bruscă de la caldură la frig iţi poate da imunitatea peste cap. Află cum să previi acest lucru, cu ajutorul plantelor!
Cum să previi depresia în mod natural Chiar dacă simți că nu mai ai forțe și stările de depresie te doboră, ridică-te și dă dovadă de curaj și ambiție, învingându-le!
Horoscop săptămânal: 9-15 februarie 2015 Romantismul este la putere, mulți nativi alegând să facă marele pas. Află ce îți rezervă astrele în această săptămână!
Multiplele beneficii ale păpădiei pentru o sănătate de fier Aflaţi ce afecţiuni, în afară de cele hepatice, tratăm cu ajutorul păpădiei şi cum trebuie să o consumăm pentru efecte maxime.
Află ce plante vindecă abcesele dentare Cu toții am suferit la un moment dat din pricina unui abces dentar, așa că această informație îți va fi de mare folos pe viitor.
Metode eficiente de tratare a arsurilor solare Așa cum știm cu toții prevenirea este cea mai bună metodă, însă dacă din prea multă dorința de a căpăta un bronz rapid, ai uitat de loțiunea de protecție și de orarul indicat de expunere la soare, fol...
Ce ne sfătuiește Dr. Oz să facem pentru a fi mai longevivi Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult, așa că haideți să vedem ce sfaturi ne oferă Dr. Oz!
4 tipuri de peşte contaminat cu mercur Află dacă peştele tău preferat se află pe această listă.
Cum să ai parte de un somn liniştit Spune nu insomniei şi nopţilor agitate, cu ajutorul metodelor naturale.
8 exerciții ce te vor scăpa de grăsimea abdominală – videoclip Acest set de exerciții durează doar 10 minute, însă rezultatele obținute de pe urma lui sunt excelente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *