Sanatate

10 semne că ai lipsă de fier

Poate nu ai făcut niciodată legătura între unghiile fragile şi lipsa de fier, însă află că este doar una dintre multiplele cauze ale acestei deficienţe.

Poate nu ai făcut niciodată legătura între unghiile fragile şi lipsa de fier, însă află că este doar una dintre multiplele cauze ale acestei deficienţe.

Aproximativ 9 procente din femei suferă de lipsa de fier, conform celor mai recente rezultate al Centrului de Prevenţie şi Control al bolilor – însă numărul este şi mai ridicat pentru femeile active fizic, spun experţii. Cum îţi dai seama dacă şi tu ai această problemă? Următoarele 10 semne sunt cele care te ajută să depistezi la timp lipsa de fier.

1. Oboseala

Corpul foloseşte fierul pentru a produce hemoglobina, proteină prezenta în celule roşii cu funcţia de transport al oxigenului. Când nu ai suficiente celulele sanguine sănătoase, începi să te simţi din ce în ce mai epuizată.

oboseala-si-anemia

 

2. Dificultate la concentrare

Sinteza neuronilor poate fi alterată la persoanele ce au carenta de fier, şi astfel aceştia se concentrează foarte greu.

anemia-si-lipsa-de-concentrare

 

3. Apatie, stări de nervozitate şi irascibilitate

Aceste stări sunt şi ele consecinţe ale anemiei ce te poate face să ai probleme atât pe plan profesional cât şi personal, deoarece te fac să îţi pierzi orice fel de interes şi să te enervezi foarte uşor.

apatia si lipsa de fier

4. Dispneea

Dispneea reprezintă o dificultate respiratorie ce trădează un deficit de oxigenare a sângelui. Această lipsă a respiraţiei se poate întâmpla oricând, fie că te antrenezi la sală sau pur şi simplu atunci când mergi. De ce? Fără suficient fier corpul începe să devină din ce în ce mai însetat de oxigen, pentru a acoperi această lipsă.

dispneea si lipsa de fier

5. Pielea neobişnuit de palidă

Dacă începi să te asemeni cu un vampir, acesta nu este un semn bun, deoarece anemia este avansata. O piele foarte albă arată o reducere a fluxului de sânge şi scăderea numărului de celule roşii din sânge.

piele palida si anemie

6. Rezistenţa scăzută la efort

Un alt semn al lipsei de fier constă în dificultatea cu care îţi realizezi activităţile fizice obişnuite. Astfel, ţi se poate întâmpla să te resimţi mult mai repede după ce îţi realizezi exerciţiile şi să nu ştii care este cauza.

lipsa-rezistenta-lipsa-de-fier

7. Tonus muscular scăzut, însoţit de dureri puternice

Un alt semn al anemiei constă în crampe prelungite la nivelul muşchilor după efectuarea exerciţiilor. Atunci când nu ai suficient fier, muşchii îşi pierd capacitatea de a se recupera în mod corespunzător, ceea ce duce la apariţia unei senzaţii de disconfort.

dureri-musculare-anemie

8. Unghii fragile

Unghiile care se rup şi se exfoliază foarte uşor reprezintă iarăşi o cauză a anemiei. Tot o cauză a acesteia sunt şi petele albe şi neregularităţile ce apar pe unghii.

unghii-fragile-anemie

9. Infecţii frecvente

Dacă te îmbolnăveşti des, în special de boli respiratorii – deficienţa de fier poate fi cauza.

infectii-frecvente-lipsa-de-fier

10. Urină de culoare roşie sau roz

Am păstrat cel mai ciudat semn pentru sfârşit. Urina roşiatică poate apărea şi în urma consumului de sfeclă roşie, însă s-a observat că incidenta este mai mare în cazul persoanelor cu lipsa de fier. Acest lucru este cauzat de creșterea absorbției intestinale a unor pigmenți.

urina-rosiatica-anemie

 

Sursa art. si poze: WomensHealthMag

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Metalele grele – metode complete de prevenire şi eliminare din organism Chiar şi tu poţi fi intoxicat/ă, deoarece metalele grele pătrund în organism prin alimentaţie, apă, aer sau vaccin. Află ce simptome dau şi cum să le elimini în mod natural.
Vitamina D – izvor de sănătate ce combate depresia? Studiile recent realizate au arătat că există o legătură directă între depresie şi deficienţa de vitamina D.
5 surse excelente de fier contra anemiei Anemia îţi afectează viaţa, mai ales dacă eşti o persoană activă. Oboseala, lipsa de concentrare şi stările de irascibilitate cauzate de aceasta, îşi spun cuvântul şi nu mai reuşeşti să îţi desfăşori ...
Multiplele beneficii ale consumului de caise Suntem în plin sezon, așa că de ce să nu profităm din plin de numeroasele beneficii ale acestora? Află de ce este bine să consumi caise.
Alimente ce combat nervozitatea Pentru a-şi îndeplini funcţiile creierul are nevoie de două substanţe: glucoza şi oxigen. Funcţiile superioare: gândirea, memoria şi autocontrolul, necesită însă mulţi alţi nutrienţi.
Cele mai bune metode naturale de vindecare a rănilor În acest articol veţi afla cum să vă vindecaţi în mod natural rănile, cu ajutorul unor ingrediente care se afla la îndemâna oricui. Folosiţi-le ca să scăpaţi rapid de plăgi, fără dureri şi mai ales fă...
7 modalităţi de îmbunătăţire a funcţiei ficatului La baza unei bune funcţionari a ficatului stau detoxifierea si consumul de legume crucifere. Ce sunt însă aceste legume crucifere şi cum ne ajută ele ficatul?
Tratamente simple pe care le poţi realiza acasă Cu ajutorul unor produse aflate la îndemna oricui, poţi să scapi de: mâncărimea cauzată de înţepăturile de ţânţari, iritaţii, acnee, arsuri minore, senzaţia de greaţă, răceală sau toxiinfecţie aliment...
Alimentele care previn apariţia tuturor tipurilor de cancer Toate alimentele anticancerigene descrise în acest articol, îndeosebi curele cu fructe, salate şi sucuri naturale, reprezintă adevărate surse de tratament suplimentar care nu ar trebui să fie ignorate...
Ceaiuri răcoritoare ideale pentru zilele caniculare În ciuda faptului că trăiesc pe meleaguri extrem de călduroase, arabilor nu le lipsesc ceaiurile din rutina zilnică. Vezi de ce este bine să bei și tu ceai pe timp canicular!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *