Retete De Gen Feminin

Cozonac împletit cu nucă și cacao. Rețetă pentru începători

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Vreau să menționez de la început ca și eu sunt începătoare în cele ale “cozonacitului” așa că dacă vreți niște cozonaci împletiți că la carte o să fiți dezamăgiți. Special i-am filmat așa cum am ieșit. După cei doi cozonaci, am mai făcut o rundă de patru care au ieșit mult mai bine împletiți, însă nu am vrut să vă amăgesc cu editări la montaj.
În cele ce urmează vă voi enumera pașii de preparare a doi cozonaci cât și ingredientele pe care le-am folosit.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 300 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 150 gr unt topit
  • 20 ml rom sau o esenta de rom
  • Sare
  • 5 galbenusuri
  • Coaja rasa de la 1 lamaie

Atenție! Toate ingredientele, inclusiv făina, trebuie să fie la temperatura camerei pentru a ne asigura de reușita rețetei!

  • Pentru început, punem laptele la încălzit pentru a prepara maiaua. Nu trebuie să lăsați laptele să fiarbă, ci doar să se încălzească. Dacă puneți laptele fiert peste drojdie, aceasta NU va mai acționa și veți strica bunătate de ingrediente.
  • Așadar, după ce laptele s-a încălzit, mărunţim cele 50 g de drojdie peste care punem două lingurițe de zahăr și una de făină. Amestecăm totul cu puțin lapte cald, cât să obținem o pastă pe care o lăsăm la dospit timp de aproximativ 15 minute sau până crește.
  • Punem restul de zahar peste laptele cald si amestecam bine pana se dizolva.
  • Între timp cernem faina.
  • După ce drojdia a crescut, o vom pune peste faina cernută.
  • Amestecăm gălbenușurile cu sarea, pe care le punem peste faina.
  • Adăugăm romul care poate fi înlocuit cu esență de rom.
  • Punem și coajă de lămâie.
  • Laptele călduț îl vom adăuga treptat.
  • Următorul pas constă în frământarea aluatului.
  • Punem untul topit puțin câte puțin și frământam până când ne asigurăm că pătrunde complet în aluat. Puteți să mai puneți ulei dacă simțiți ca aluatul a rămas lipicios.
  • Procesul de frământare nu este unul dificil atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Lucrurile se schimba atunci când frământam peste 5 kg de făină. De aceea, dacă sunteți începători ca și mine vă recomand să repetați procesul de frământare, în loc să vă chinuiți cu o cantitate mare de făină.
  • Și acum să revenim la aluatul nostru, care după 10 minute de frământare este gata să își facă somnul de frumusețe timp de o oră. Nu îi place frigul și nici curentul, așa că este musai să îl acoperim cu un prosop curat și să-l punem la căldură. Să trecem la umplutură!

Vezi şi reţeta video de cozonac tradiţional cu nuca, rahat si cacao, pas cu pas.

Ingrediente umplutură cozonaci:

  • 5 albusuri
  • 40 g cacao
  • 200 g nuca
  • 100 g zahar pudra
  • putina zeama de lamaie
  • Sare
  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • Pentru început vom bate albușurile împreună cu sarea și puțină zeamă de lămâie.
  • După ce albușurile capătă fermitate, adăugăm zahărul pudră și amestecăm bine până când spumă formează moțuri sau nu cade din bol.
  • Urmează acum să adaugam cele 40 g de cacao pe care le incorporam ușor în albușuri cu o spatulă.
  • La final adăugăm și nucă.
  • După ce aluatul a crescut, ungem tăvile cu unt și ne apucăm de împletitul cozonacilor.
  • Vom unge înainte blatul de lucru cu ulei.
  • Împărțim aluatul în patru bucăți egale.
  • Cu ajutorul mâinilor unse cu ulei întindem una din bucățile de aluat pe blat.
  • Adăugăm umplutură cât mai uniform fără a apăsa prea tare, pentru a nu ingăuri aluatul cu bucățile de nucă.
  • Procedăm la fel și cu cea de-a doua bucată.
  • La final, împletim cele două fâșii de aluat. Capetele le pliem în interior pentru a nu ieși umplutura.
  • Procedăm la fel și cu cel de-al doilea cozonac.
  • Înainte de a-i da la copt, lăsăm cozonacii să crească timp de 30 de minute.
  • Cozonacii se coc timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 160 grade Celsius, apoi aproximativ 20-30 de minute la 180 de grade Celsius .
  • În ultimele 20 de minute de coacere îi ungem cu un ou bătut și îi presărăm cu puțin zahăr.
  • Îi învelim în foile de aluminiu pentru a nu se arde. În acest fel vom obține o coajă moale.

Cam asta a fost tot! Dacă vă hotărâţi să preparaţi rețeta noastră vă așteptăm cu recenzii despre rezultatul obţinut.

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

40 Comments

  1. Eugenia

    Bună ziua. Am zis să încerc rețeta aceasta de cozonac înainte de paște că să merg la sigur, dar rezultă că atunci când am amestecat toate ingredientele în loc de o cocă mi-a ieșit o pastă lichidă. A trebuit să mai pun faină ca să ajungă la stadiu de cocă. Am greșit eu? Sau așa trebuia să fie? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  2. Petru

    Totul bine .. pana la ungerea de la final cu “ou batut “..
    In ce consta “oul batut ‘? Ou intreg ..? Amestecat cu zahar ..
    E primul
    Meu cozonac .. intreb ca incepatorul
    Ce sunt 🙂
    Multumesc mult pentru reteta !

  3. Da, este ou intreg.

  4. Nicolescu Elena

    Azi, a doua zi de paste am facut 1kg de cozonac dupa reteta dvs si mi-a reusit din prima, mi s-a parut floare la ureche. Am respectat intocmai reteta si mi-au iesit 2 cozaci mari si 2 in doua craticioare de 1l.
    Multumesc din suflet , un Paste binecuvantat va doresc si sa ne mai incantati cu alte retete minunate.

  5. Cu drag. Paste fericit si dvs.!

  6. Paula

    Am incercat reteta si e extraordinara, mi au iesit foarte buni gustosi..

  7. maria murgoci

    imi place pag.doresc si alte retete,permiteti-ne sa le putem salva si pe facebook

  8. Paula

    Este o reteta extraordinara, de cand am descoperit o de paste o fac mereu, chiar si acum in ajun de Craciun..foarte bun!!!@

  9. Nicoleta B

    Buna seara,

    Si eu sunt incepatoare. Astazi am incercat reteta dumneavoaatra. Cozonacii mi-au iesit usori, aerati, pufosi ca niste norisori. Multumim pentru reteta si indrumari.

    Sarbatori frumoase si la multi ani!

  10. Ne bucuram ca v-a fost de ajutor reteta pe care si noi o preparam chiar in aceste momente. Sarbatori fericite si dvs.

  11. Laura

    Am facut aseara pentru prima data in viata mea si a iesit super bun,a crescut bine,aromat bine,deci a iesit goarte bun,multumim de reteta,sarbatori fericite

  12. Ionela

    Pentru a frământă din 2 kg de faina se dublează cantitățile va multumesc

  13. Da

  14. daniela

    buna ziua,pot folosi drojdie uscata si in ce cantitate va rog?
    multumesc frumos

  15. Da, 14 g (sau 2 pliculete) la 1 kg de faina.

  16. Nicolle

    Foarte gustos. Trebuie specificat ca se coace in tavi exagerat de mari, altfel risti sa umpli cuptorul de coca cum am patit eu.

  17. Nicolle

    Rectific. Draga doamna, te invit sa mi cureti cuptorul…

  18. Mihaela

    Buna ziua,daca vreau sa fac doar 1 cozonac pun cantitatile la jumatate,multumesc antucioat

  19. Da, bineinteles. Pe canal am postat reteta pentru un singur cozonac cu drojdie uscata. Aceasta este: https://youtu.be/NkUYlqwwgtw

  20. Imi pare rau :((

  21. Da, se folosesc tavi mari de 35 x 14 cm si cu inaltime de 6 cm. Asa le-am cumparat pe ultimele ca sa fiu sigura ca nu am parte de incidente de genul pentru ca ies foarte mari.

  22. Alina

    Buna ziua.O intrebare am:dupa cele 30 min de copt se scot cozonacii din tavi si asa se ung cu ou si se acopera cu folie si se baga din nou in cuptor?

  23. Marylena

    Mulțumesc de rețetă. Sunt primii cozonaci care îmi ies cum trebuie. Felicitări!

  24. Eu folosesc folie ca sa nu se arda foarte tare. In ung cu ou pentru a li se inmoia coaja.

  25. Ma bucur, cu drag 🙂

  26. Alina

    Multumesc de reteta.E prima data cand fac si au iesit perfect.Insa am o intrebare,in video am vazut ca in momentul in care ati uns cozonacul cu ou acestia nu erau in tava.Se scot din tava dupa 30 de min??si apoi dupa ce se ung cu ou si se acopera cu folie ii bagam in cuptor fara tava??

  27. Ii băgați în cuptor în tavi. Nu ii scoateti.

  28. Anca

    Buna seara! Pot face aceasta reteta cu drojdie uscata? Cum procedez? O hidratez sau o pun direct in faina? Multumesc!

  29. Maria Luchian

    Buna ziua! Aceasta mi se pare cea mai usoara reteta de cozonac! Eu am 12 ani si mi a iesit totul perfect, fara ajutor de la parinti. A iesit cel mai bun cozonac de casa din care am mancat vreodata!

  30. Ramona

    Dacă vreau sa fac din 2 kg de făină, dublez toate cantitățile? Va rog mult sa îmi răspundeți! Va mulțumesc!

  31. Da, le dublati!

  32. Hidratati-o in laptele caldut, pentru a verifica daca creste.

  33. Zamfi

    Buna! Am făcut cozonaci dupa această reteta de câteva ori si de fiecare dată mi-au iesit super! Felicitări! Acum o fac iară.
    Paste fericit tuturor!

  34. Paste fericit si dvs. 🙂

  35. Cornel

    Am incercat aceasta reteat. Cozonacii au iesit minunati. Precizez ca a fost prima oara cand fac acest preparat. Imi pare rau ca nu va pot arata o poza. Va multumesc!!!
    Paste Fericit!!!

  36. Paște fericit și dvs. Va mulțumim pentru încredere, daca doriți puteți sa va înscrieti pe grupul site-ului și sa postați acolo pozele. https://m.facebook.com/groups/282483562740109/?ref=group_browse

  37. Rusu Adelina

    Am facut si eu reteta azi, e prima data cand fac dar mi-au iesit foarte frumosi si gustosi cozonacii. Nu am uns cu ou batut pentru ca mie imi plac asa simpli.
    Multumesc pentru reteta!

  38. Cu drag. Mulțumim și noi pentru feedback.

  39. Manescu Adriana

    Buna ziua! Am facut pentru prima data cozonac dupa reteta dumneavoastra si nu am cuvinte… A iesit de nota 10. am facut dintr un kg de faina, iar la cateva zile am facut din 2 kg de faina. daca as putea sa va trimit foto… gustosi si aratosi! Multumesc pentru reteta!

  40. Bună ziua. Ma bucur ca v-a fost de folos rețeta. Dacă doriți va puteți înscrie în grupul pagini: Retete de gen feminin se numește și puteți sa încărcați pozele acolo. https://m.facebook.com/groups/282483562740109/?ref=group_browse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.