Retete

Cozonac împletit cu nucă și cacao. Rețetă pentru începători

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Vreau să menționez de la început ca și eu sunt începătoare în cele ale “cozonacitului” așa că dacă vreți niște cozonaci împletiți că la carte o să fiți dezamăgiți. Special i-am filmat așa cum am ieșit. După cei doi cozonaci, am mai făcut o rundă de patru care au ieșit mult mai bine împletiți, însă nu am vrut să vă amăgesc cu editări la montaj.
În cele ce urmează vă voi enumera pașii de preparare a doi cozonaci cât și ingredientele pe care le-am folosit.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 300 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 150 gr unt topit
  • 20 ml rom sau o esenta de rom
  • Sare
  • 5 galbenusuri
  • Coaja rasa de la 1 lamaie

Atenție! Toate ingredientele, inclusiv făina, trebuie să fie la temperatura camerei pentru a ne asigura de reușita rețetei!

  • Pentru început, punem laptele la încălzit pentru a prepara maiaua. Nu trebuie să lăsați laptele să fiarbă, ci doar să se încălzească. Dacă puneți laptele fiert peste drojdie, aceasta NU va mai acționa și veți strica bunătate de ingrediente.
  • Așadar, după ce laptele s-a încălzit, mărunţim cele 50 g de drojdie peste care punem două lingurițe de zahăr și una de făină. Amestecăm totul cu puțin lapte cald, cât să obținem o pastă pe care o lăsăm la dospit timp de aproximativ 15 minute sau până crește.
  • Punem restul de zahar peste laptele cald si amestecam bine pana se dizolva.
  • Între timp cernem faina.
  • După ce drojdia a crescut, o vom pune peste faina cernută.
  • Amestecăm gălbenușurile cu sarea, pe care le punem peste faina.
  • Adăugăm romul care poate fi înlocuit cu esență de rom.
  • Punem și coajă de lămâie.
  • Laptele călduț îl vom adăuga treptat.
  • Următorul pas constă în frământarea aluatului.
  • Punem untul topit puțin câte puțin și frământam până când ne asigurăm că pătrunde complet în aluat. Puteți să mai puneți ulei dacă simțiți ca aluatul a rămas lipicios.
  • Procesul de frământare nu este unul dificil atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Lucrurile se schimba atunci când frământam peste 5 kg de făină. De aceea, dacă sunteți începători ca și mine vă recomand să repetați procesul de frământare, în loc să vă chinuiți cu o cantitate mare de făină.
  • Și acum să revenim la aluatul nostru, care după 10 minute de frământare este gata să își facă somnul de frumusețe timp de o oră. Nu îi place frigul și nici curentul, așa că este musai să îl acoperim cu un prosop curat și să-l punem la căldură. Să trecem la umplutură!

Vezi şi reţeta video de cozonac tradiţional cu nuca, rahat si cacao, pas cu pas.

Ingrediente umplutură cozonaci:

  • 5 albusuri
  • 40 g cacao
  • 200 g nuca
  • 100 g zahar pudra
  • putina zeama de lamaie
  • Sare
  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • Pentru început vom bate albușurile împreună cu sarea și puțină zeamă de lămâie.
  • După ce albușurile capătă fermitate, adăugăm zahărul pudră și amestecăm bine până când spumă formează moțuri sau nu cade din bol.
  • Urmează acum să adaugam cele 40 g de cacao pe care le incorporam ușor în albușuri cu o spatulă.
  • La final adăugăm și nucă.
  • După ce aluatul a crescut, ungem tăvile cu unt și ne apucăm de împletitul cozonacilor.
  • Vom unge înainte blatul de lucru cu ulei.
  • Împărțim aluatul în patru bucăți egale.
  • Cu ajutorul mâinilor unse cu ulei întindem una din bucățile de aluat pe blat.
  • Adăugăm umplutură cât mai uniform fără a apăsa prea tare, pentru a nu ingăuri aluatul cu bucățile de nucă.
  • Procedăm la fel și cu cea de-a doua bucată.
  • La final, împletim cele două fâșii de aluat. Capetele le pliem în interior pentru a nu ieși umplutura.
  • Procedăm la fel și cu cel de-al doilea cozonac.
  • Înainte de a-i da la copt, lăsăm cozonacii să crească timp de 30 de minute.
  • Cozonacii se coc timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 160 grade Celsius, apoi aproximativ 20-30 de minute la 180 de grade Celsius .
  • În ultimele 20 de minute de coacere îi ungem cu un ou bătut și îi presărăm cu puțin zahăr.
  • Îi învelim în foile de aluminiu pentru a nu se arde. În acest fel vom obține o coajă moale.

Cam asta a fost tot! Dacă vă hotărâţi să preparaţi rețeta noastră vă așteptăm cu recenzii despre rezultatul obţinut.

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

6 Comments

  1. Eugenia

    Bună ziua. Am zis să încerc rețeta aceasta de cozonac înainte de paște că să merg la sigur, dar rezultă că atunci când am amestecat toate ingredientele în loc de o cocă mi-a ieșit o pastă lichidă. A trebuit să mai pun faină ca să ajungă la stadiu de cocă. Am greșit eu? Sau așa trebuia să fie? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  2. Petru

    Totul bine .. pana la ungerea de la final cu “ou batut “..
    In ce consta “oul batut ‘? Ou intreg ..? Amestecat cu zahar ..
    E primul
    Meu cozonac .. intreb ca incepatorul
    Ce sunt 🙂
    Multumesc mult pentru reteta !

  3. Da, este ou intreg.

  4. Nicolescu Elena

    Azi, a doua zi de paste am facut 1kg de cozonac dupa reteta dvs si mi-a reusit din prima, mi s-a parut floare la ureche. Am respectat intocmai reteta si mi-au iesit 2 cozaci mari si 2 in doua craticioare de 1l.
    Multumesc din suflet , un Paste binecuvantat va doresc si sa ne mai incantati cu alte retete minunate.

  5. Cu drag. Paste fericit si dvs.!

  6. Paula

    Am incercat reteta si e extraordinara, mi au iesit foarte buni gustosi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.