Retete

Cozonac împletit cu nucă și cacao. Rețetă pentru începători

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Dacă vi se pare dificil să frământați cozonaci, sper ca rețeta propusă de mine să vă facă să încercați să îi preparați măcar o dată.

Vreau să menționez de la început ca și eu sunt începătoare în cele ale “cozonacitului” așa că dacă vreți niște cozonaci împletiți că la carte o să fiți dezamăgiți. Special i-am filmat așa cum am ieșit. După cei doi cozonaci, am mai făcut o rundă de patru care au ieșit mult mai bine împletiți, însă nu am vrut să vă amăgesc cu editări la montaj.
În cele ce urmează va voi enumera pașii de preparare a doi cozonaci cât și ingredientele pe care le-am folosit.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 300 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 150 gr unt topit
  • 20 ml rom sau o esenta de rom
  • Sare
  • 5 galbenusuri
  • Coaja rasa de la 1 lamaie

Atenție! Toate ingredientele, inclusiv făina, trebuie să fie la temperatura camerei pentru a ne asigura de reușita rețetei!

Pentru început, punem laptele la încălzit pentru a prepara maiaua. Nu trebuie să lăsați laptele să fiarbă, ci doar să se încălzească. Dacă puneți laptele fiert peste drojdie, aceasta NU va mai acționa și veți strica bunătate de ingrediente. Așadar, după ce laptele s-a încălzit, mărunţim cele 50 g de drojdie peste care punem două lingurițe de zahăr și una de făină. Amestecăm totul cu puțin lapte cald, cât să obținem o pastă pe care o lăsăm la dospit timp de aproximativ 15 minute sau până crește.
Între timp cernem faina.
După ce drojdia a crescut, o vom pune peste faina cernută.
Amestecăm gălbenușurile cu sarea, pe care le punem peste faina.
Adăugăm romul care poate fi înlocuit cu esență de rom.
Punem și coajă de lămâie.
Laptele călduț îl vom adăuga treptat.
Următorul pas constă în frământarea aluatului.
Punem untul topit puțin câte puțin și frământam până când ne asigurăm că pătrunde complet în aluat. Puteți să mai puneți ulei dacă simțiți ca aluatul a rămas lipicios.
Procesul de frământare nu este unul dificil atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Lucrurile se schimba atunci când frământam peste 5 kg de făină. De aceea, dacă sunteți începători ca și mine vă recomand să repetați procesul de frământare, în loc să vă chinuiți cu o cantitate mare de făină.
Și acum să revenim la aluatul nostru, care după 10 minute de frământare este gata să își facă somnul de frumusețe timp de o oră. Nu îi place frigul și nici curentul, așa că este musai să îl acoperim cu un prosop curat și să-l punem la căldură.
Să trecem la umplutură!

Aici avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 albusuri
  • 40 g cacao
  • 200 g nuca
  • 100 g zahar pudra
  • putina zeama de lamaie
  • Sare
  • ulei pentru uns blatul de lucru

Pentru început vom bate albușurile împreună cu sarea și puțină zeamă de lămâie.
După ce albușurile capătă fermitate, adăugăm zahărul pudră și amestecăm bine până când spumă formează moțuri sau nu cade din bol.
Urmează acum să adaugam cele 40 g de cacao pe care le incorporam ușor în albușuri cu o spatulă.
La final adăugăm și nucă.
După ce aluatul a crescut, ungem tăvile cu unt și ne apucăm de împletitul cozonacilor.
Vom unge înainte blatul de lucru cu ulei.
Împărțim aluatul în patru bucăți egale.
Cu ajutorul mâinilor unse cu ulei întindem una din bucățile de aluat pe blat.
Adăugăm umplutură cât mai uniform fără a apăsa prea tare, pentru a nu ingăuri aluatul cu bucățile de nucă.
Procedăm la fel și cu cea de-a doua bucată.
La final, împletim cele două fâșii de aluat. Capetele le pliem în interior pentru a nu ieși umplutura.
Procedăm la fel și cu cel de-al doilea cozonac.
Înainte de a-i da la copt, lăsăm cozonacii să crească timp de 30 de minute.
Cozonacii se coc timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 160 grade Celsius, apoi aproximativ 20-30 de minute la 180 de grade Celsius .
În ultimele 20 de minute de coacere îi ungem cu un ou bătut și îi presărăm cu puțin zahăr.
Îi învelim în foile de aluminiu pentru a nu se arde. În acest fel vom obține o coajă moale.

Cam asta a fost tot. Dacă te hotărăști să prepari rețeta te aștept cu recenzii despre rezultatul obţinut.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Articole pe care trebuie sa le citesti:

Cum să prepari lapte de cocos acasă – videoclip Nu o să-ți vină să crezi cât de ușor se prepară laptele de cocos acasă. Încearcă și tu această rețetă și astfel vei evita produsele pline de chimicale din comerț!
S-a născut orb și cu autism, însă și-a urmat marea pasiune: muzica! Aceste videoclipuri te vor emoționa până la lacrimi și veți vedea în ultimul, ca și bărbații plâng câteodată...
Rețeta paleuri (fursecuri) umplute cu ciocolată Paleurile sunt fără îndoială cele mai apreciate prăjituri ale copilăriei noastre. Vezi în rețeta video prezentată în articol cât de ușor se prepară!
Rețetă de brioșe umplute cu ciocolată O rețetă rapidă și delicioasă de brioşe umplute cu ciocolată, ideală pentru Sărbătorile de iarnă.
Cozonac tradițional cu nucă, rahat și cacao Videoclip și articol - Folosește următoarea metodă de preparare a cozonacilor și astfel le vei înjumătăți timpul de frământare. Rezultatul final îți va fi cu siguranță pe plac!
Resturile de mâncare de la masa de Paşte – află cum să le refoloseşti în nişte reţete delicioa... Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, prin aceste reţete vei învăţa cum să refoloseşti resturile de masa de Paşte şi astfel nu vei mai arunca banii la gunoi.
Rețetă de pâine umplută cu bacon și cașcaval | Reţete rapide Pe lângă faptul că îți va învălui bucătăria într-un miros îmbietor de pâine coaptă, această rețetă te ajută să transformi niște ingrediente banale, cum ar fi o pâine veche de o zi, în ceva delicios!...
Rețetă de gutui la cuptor Un desert delicios, ideal pentru a ne mai îndulci zilele posomorâte și friguroase de toamnă!
Reţetă video de tartă cu vişine Încearcă şi tu reţeta noastră video. Gustul acrişor şi răcoritor al acestei tarte va alunga rapid canicula!
Ciorbă de potroace cu zeamă de varză murată Cel mai bun remediu pentru mahmureală! Încearcă-l și tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *